GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 1: Piirtotyökalut - päivitetty 24.9.14

Piirto- ja maalaustyökalut

Edessäsi on opassarjan ensimmäinen osa. Tässä oppaassa käsittelemme GIMPin erilaisia piirto- ja maalaustyökaluja, joita löytyy moniin erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Koitamme käsitellä niiden käyttöä ja erilaisia käyttötarkoituksia mahdollisimman yksinkertaisesti mutta silti kattavasti.

Aluksi...

Vilkaistaan ensinnä, että miltä koko ohjelma näyttää. Gimp koostuu vähintään kahdesta ikkunasta, joista toisessa on käsiteltävä kuva ja toisessa on työkaluvalikko. Gimpin työtila on teemoja myöten melko monipuolisesti kustomoitavissa, joten oma Gimppisi saattaa näyttää erilaiselta, kuin tässä kuvassa. Pääasia on, että löydät nämä äsken mainitut kaksi ikkunaa. Tässä osassa käsiteltävät työkalut siis löytyvät kuvaan merkitystä työkaluvalikoimasta.

kuvei Gimp 2.6.3 Kubuntu Linux -käyttöjärjestelmällä. Kuvassa myös valinnainen ylimääräinen telakka oikealla, jota sinulla ei välttämättä ole. Ikkunoista lisää osassa 6. Klikkkaamalla näet kuvan täysikokoisena.

Painotan nyt vielä, että Gimpin työtila on laajasti muokattavissa, joten omassa Gimpissäsi saattaa olla eri määrä ikkunoita, eri työkaluja näkyvissä, erilainen ulkoasu ja niin edelleen. Tässä pari kuvankaappausta omasta työtilan asettelustani eri käyttöjärjestelmillä.
Gimp 2.6 Windows 7
Gimp 2.6 Kubuntu Linux
Gimp 2.8 Windows 7
Oma asetelmani

Gimp 2.8 toi kovasti kaivatun uutuustoiminnon, nimittäin mahdollisuuden ajaa Gimpiä yhdessä ikkunassa. Toiminto ei ole oletuksena käytössä, vaan kaikki avoimet dokumentit ja telakat ovat omana ohjelmaikkunanaan. Toiminnon käyttöönotto ja muut asiaan liittyvät temput käsitellään oppaan osassa 6: Työtilan hallinta, jota voit sen verran kurkata vaikka heti aluksi, niin voit sitten harjoitella mieluisalla asettelulla.

Lisäksi, jos Gimppisi pyörii jostain syystä kielellä, jota et ymmärrä, vilkaise 7: Kielen valinta

Paikanna nyt kuvaikkunan valikkoriviltä painike Tiedosto ja valitse sieltä Uusi. Sitten syötä haluamasi koko kuvallesi niin pääset tutustumaan oppaan aiheisiin.

Sivellin (P) ja Kynä (N)

Sivellin on erittäin yksinkertainen työkalu: Pidä hiiren painiketta pohjassa ja kuvaan ilmestyy viivaa, kun liikutat hiirtä kankaalla.

Sivellin -työkalu.

Kuten näet, työkaluvalikon alapuolella on kaiken maailman säätimiä ja nappuloita. Katsotaan niistä tärkeimpiä. Etsi ensiksi kohta Sivellin. Sen vasemmalla puolella on painike, jota painamalla voit valita mieluisan siveltimen käyttöön. Vieressä näkyy valitun siveltimen nimi.

Tämän alapuolella on kolme liukusäädintä. Ylin on nimeltään Koko, josta voi yksinkertaisesti valita, monenko pikselin paksuista viivaa halutaan tehdä.

Kynä on muuten Sivellintä vastaava työkalu, mutta sen jälki on kovareunainen. Lisäksi siveltimestä poiketen kynä napsahtaa aina osoitinta lähimpään pikseliin

Kuvassa Kynän ja Siveltimen jäljen vertailua.

Käytettäessä sivellin- ja väripohjaisia työkaluja, voit asettaa aktiivisen edustavärin haluamastasi kuvan kohdasta asettamalla osoittimen kyseiseen kohtaan, painamalla CTRL -näppäimen pohjaan ja klikkaamalla.

Gimpin liukusäätimet

Gimp 2.8 esitteli monipuoliset liukusäätimet. Niitä voi säätää viidellä tavalla: Ensinnäkin klikkaamalla (tai raahaamalla) säätimen yläpuolta voi sen asettaa haluamaansa kohtaan. Toisekseen raahaamalla säätimen alapuolta voi sen nykyistä arvoa hienosäätää. Kolmanneksi säätimen oikeassa päässä on nuolipainikkeet ylös ja alas, joista arvoa voi painamalla muuttaa. Neljänneksi voit klikata säätimen numeroarvoa ja syöttää sen tilalle näppäimistöllä käsin haluamasi arvon. Viimeiseksi voit pyöräyttää hiiren kiekkoa osoittimen ollessa säätimen päällä. Tämän tarkkuus vaihtelee säätimen mukaan, esimerkiksi alla olevan esimerkin säädin liikkuu jokaisella kiekon askeleella sadasosan, kun taas tason läpinäkyvyyssäädin liikkuu yhden prosentin askeleella.

Esimerkki Gimp 2.8:n uudesta monipuolisesta liukusäätimestä.

Monia GIMPin käyttäjiä askarruttaa kysymys: miten GIMPissä voi piirtää suoran viivan? Tähän ei tarvitse yli-inhimillisen vakaata kättä, vaan tämä tapahtuu seuraavasti:
Ota käyttöön sivellin tai kynä. Klikkaa kerran siihen, josta haluat viivasi alkavan. Paina shift pohjaan, ja näet kuinka äsken tekemästäsi alkupisteestä tulee viiva suoraan kursorin nykyiseen sijaintiin. Vie osoitin viivan päätepisteeseen, ja klikkaa kerran. Nyt alku- ja päätepiste yhdistyvät tuota viivaa pitkin. Jos haluat tehdä suoria tai tietyn asteisia kulmia, sekin onnistuu helposti: kun olet tehnyt alkupisteen ja painat shiftiä, paina Ctrl pohjaan. Tällöin voit piirtää helposti valmiinta kulmia. Suorat- ja 45-asteen kulmat onnistuvat ilman ihmeempiä mutkia näin.

Muut piirtotyökalut:

GIMPissä on vielä 2 piirtotyökalua äsken käsiteltyjen lisäksi. Nämä eivät tosin ole kovinkaan yleisesti käytettyjä tai tarpeellisia, joten emme käsittele niitä liian tarkasti.

Ruiskutyökalu (A)

Mitä kauemmin pidät osoitinta samassa paikassa ruiskutyökalua käyttäessäsi, sitä tummemmaksi jälki tulee. Tätä voisi verrata esim. ruisku- tai spraymaalaukseen. Jos maalaat saman kohdan päältä useammin, on jälki aina tummempaa. Tämä työkalu on elementissään piirtopöydän kanssa: mitä kovempaa painat, sitä tummempaa jälki on.

Mustekynä (K)

Tämä työkalu on tarkoitettu mustekynämäisen jäljen aikaansaamiseen. Piirtopöydän kanssa käytettynä sillä saa aikaan tyylikkään kirjoitusjäljen, kuten tässä Peltzin kirjoittamassa näytteessä.

Mustekynä ja piirtonäyttö.

Caligula. Peltzin esimerkki mustekynän jäljestä piirtopöydällä (Wacom Bamboo).

Mustekynän siveltimen muotoa voi säätää näppärästi siirtämällä siveltimen esikatselukuvassa olevaa neliötä. Valmiita muotoja on valittavina kolme: ympyrä, neliö sekä ruutu. Niitä kaikkia voi "vääntää" haluamaansa asentoon. Alla oleva kuva toivottavasti selkeyttää asiaa:

Vasemmalla vääntämätön versio mustekynän siveltimestä ja oikealla väännetty.

Ämpärityökalu (Shift + B)

Erittäin yksinkertainen työkalu, joka täyttää valitun alueen valitulla värillä. Oletuksena työkalu täyttää samanväriset alueet, eikä välttämättä koko aluetta. Työkalu ei täytä alueita pelkästään väreillä, vaan myös kuvioilla. Tämän voi valita "Täytetyyppi"-kohdasta. Jos haluat täyttää kuviolla, valitse "Täyttö kuviolla" ja valitse alempana olevasta valikosta haluttu kuvio.
Voit myös valita täyttämisen läpinäkyvyyden, eli peittääkö valitsemasi väri/kuvio kaiken allaan vai onko se läpikuultava. Voit myös valita täytön vaikutusalueen. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: "Täytä koko valinta" sekä "Täytä samanväriset alueet".

Työkalun käyttötarkoitus on selvä: valitse haluamasi väri ja luo tällä työkalulla pohja työllesi, jonka päälle alat kokoamaan lopullista tuotetta. Mutta miten valita väri? Se käy helposti:
Työkalujen alla, GIMPin päävalikossa on kaksi ruutua, jotka ovat oletuksina musta ja valkoinen. Etummaisena oleva ruutu (oletuksena musta) on nimeltään edustaväri. Kaikki työkalut, jotka värjäävät jotenkin, käyttävät oletuksena edustaväriä. Sivellin-, kynä- ja ämpärityökalut muutaman mainitakseni. Alempana oleva ruutu (oletuksena valkoinen) on nimeltään taustaväri. Se astuu mukaan pääasiassa Sekoitustyökalun käytössä, johon pureudummekin kohta.
Värin valinta on helppoa: klikkaa kerran mustaan neliöön ja eteesi aukeaa ikkuna josta voit valita värin. Sama pätee myös taustavärin valintaan, klikkaa vain valkoista neliötä.

Värivalinta löytyy pääikkunasta, työkalujen alta.

Voit nopeasti täyttää valitun alueen haluamallasi värillä vain raahaamalla edusta- tai taustavärin valintaruuduista suoraan kuvaasi. Sinun ei siis tarvitse erikseen valita tätä työkalua. Tässä toivottavasti havainnollistava kuva.

Värit voi helposti muuttaa takaisin alkuperäisiin klikkaamassa kerran isojen neliöiden vieressä olevia kahta pienempää mustaa ja valkoista neliötä. Värivalinnan oikealla puolella olevat nuolet vaihtavat edusta- ja taustavärin paikkaa, mutta tämä käy nopeammin painamalla kerran näppäimistössäsi olevaa X-kirjainta.

Sekoitustyökalu (L)

Työkalun nimi ei ole kovin kuvaava, joten siksi kutsumme sitä mielummin väriliuku- eli gradienttityökaluksi. Tämä työkalu tekee väriliu'un oletuksena edustaväristä taustaväriin, eli oletuksena mustasta valkoiseen. Klikkaa ensin pistettä, jossa haluat mustan kohdan olevan. Sen jälkeen, hiiren painike yhä alhaalla, raahaa osoitin sinne jossa haluat valkoisen olevan. Irroita hiirenkorva, ja eteesi tulee väriliuku mustasta valkoiseen jossa sävyt vaihtuvat haluamallasi matkalla. Mitä suuremman väriliu'un teet, sitä sulavammin värit vaihtuvat.

Kuvassa näkyy alku- ja päätepiste, sekä viiva joka yhdistää ne. Taustalla valmis väriliuku.

Työkalua käytetään pääasiassa yksinkertaisiin taustoihin sekä valaistuksen tekemiseen. Voit valita monia valmiita väriliukuja sekä eri muotoja. Väriliu'un ei ole pakko olla suora, vaan se voi olla esimerkiksi ympyrän muotoinen, jossa ympyrä(edustaväri) muuttuu pikkuhiljaa taustan(taustavärin) väriseksi.

GIMP sisältää myös työkalun, jolla voi tehdä omia väriliukuja. Katsoimme sen kuitenkin kuuluvan tämän oppassarjan aihepiirin ulkopuolelle.

Sekalaiset

Sekalaiset-osiossa käsittelemme työkaluja, jotka katsomme tärkeiksi ja helposti opittaviksi, mutta ne eivät kuitenkaan sopineet aiempiin kategorioihin.

Pyyhekumi (Shift + E)

Pyyhekumi on eräs GIMPin tärkeimmistä työkaluista, joka nimensä mukaisesti kumittaa. Pyyhekumi käyttää samoja siveltimiä kuin aiemmin tässä oppaassa esitellyt työkalut. Voit siis kumittaa millä tahansa GIMPin perussiveltimellä sekä lataamillasi tai tekemilläsi siveltimillä. "Läpinäkyvyys"-kohdasta voit säätää kumituksen voimakkuutta; 100% poistaa täysin ja 0% ei poista ollenkaan.

Riippuen työstämästäsi tasosta, tämä työkalu joko peittää pyyhityn alueen valitulla taustavärillä tai pyyhkii sen läpinäkyväksi. Jälkimmäisessä tapauksessa Gimpin kankaan taustakuvio, harmaa ruudukko, tulee näkyviin. Se, kumpi tapahtuu, riippuu siitä, onko työstettävällä tasolla olemassa alfakanava, mutta tästä lisää osassa 3.

Tekstityökalu (T)

Tekstityökalulla voit lisätä ja muotoilla tekstiä. Raahaa kankaalle haluamaasi kohtaan haluamasi kokoinen alue tekstiä varten ja kirjoita teksti näppäimistöllä. Tekstin väri on oletuksena nykyinen edustaväri, mutta sitä voi muuttaa lennosta samalla tavalla kuin edusta- ja taustavärejäkin klikkaamalla tekstityökalun asetuksissa olevaa Väri -painiketta. Ehkä keskeisin osa tekstin suunnittelussa on kirjaisin eli fontti. Gimp hakee fonttikirjastoonsa automaattisesti tietokoneeseen asennetut fontit, mutta joskus ne eivät vain riitä. Ei hätää. Internetistä saa tuhansia ja taas tuhansia fontteja jokaiseen tarpeeseen. Hyvä sivu tähän on esimerkiksi Dafont .

kuvei Tekstityökalu Gimp 2.8:ssa. Teksti kirjoitetaan suoraan kuvaan.

Jos olet tottunut Gimp 2.6:een, sinulle on yllätys. Kuten ylläoleva kuva osoittaa, 2.8:n tekstityökalu sallii tekstin ominaisuuksien säätelyn merkeittäin suoraan kankaalla.

Uusien fonttien asentaminen on helppoa:
Siirrä fonttitiedosto kansioon C:\Users\[käyttäjä]\.gimp-2.8\fonts, olettaen että Windowsisi sijaitsee C-asemalla. Fontit ovat valittavissa Gimpissä, kun käynnistät sen seuraavan kerran (tai virkistät fonttikirjaston).

Kuvan tallentaminen

Nyt on kutakuinkin peruspiirtotyökalut käyty läpi. Ehkä olet jo tämän oppaan aikana ehtinyt saada aikaan jotain hienoa, jonka kenties haluat säilyttää. Mikset siis tallentaisi luomustasi?
Tiedosto -> Tallenna
Saat eteesi tallennusikkunan. Ikkuna kutakuinkin selittää itsensä; syötä Nimi -kohtaan haluamasi nimi ja etsi ikkunan keskellä olevasta ruudusta haluamasi kansio.

Uutuus Gimp 2.8:ssa: tämä tallentaa kuvasi Gimp -projektina (eli tiedostoformaatissa .xcf). Jos haluat tallentaa kuvasi sellaiseen muotoon, että voit näyttää ja käyttää sitä muissa ohjelmissa, valitse Tiedosto -valikosta aiemman sijaan Vie. Siihen, miksi tämä formaatti on erityinen, palaamme myöhemmin.

Syy tallennus/vienti -erottelulle on, että voit selkeästi pitää erillään tallennukset, joita teet projektisi edetessä ja lopullisen, normaalin kuvatiedoston luomisen. Tehtyäsi ensimmäisen tallennuksen ja ensimmäisen viennin, voit painaa CTRL-S(ave) tehdäksesi välitallennuksen projektistasi ja CTRL-E(xport) tehdäksesi kuvatiedoston. Systeemi on siis nykyisellään luontevampi.

Gimpissä on kuitenkin yksi näppärä erikoisuus tiedoston viemiseen liittyen: voit oletuksena kirjoittaa itse haluamasi tiedostotunnisteen tiedostonimen perään. Jos esimerkiksi haluat viedä kuvasi .jpg -muodossa, kirjoita haluamasi nimi muodossa nimi.jpg. Tällöin Gimp tallentaa kuvasi .jpg -tiedostoksi. Jos kuitenkin mieluummin haluat valita tiedostoformaatin perinteisempään tyyliin listasta, sellainen löytyy ikkunan alareunasta kohdasta Valitse tiedoston tyyppi. Kannattaa kuitenkin harkita, sillä Gimp tukee melkoista määrää eri tiedostomuotoja.

Extra:

Värien valinta

kuvatus!

Kun klikkaat joko edusta- tai taustavärin symbolia saat eteesi tämän näköisen ikkunan. Kuvassa on eritelty eri ominaisuuksia, jotka selitämme seuraavaksi.

1. HSV -säädinryhmän avulla voit valita värin käyttäen HSV -periaatetta. Lyhenne HSV tulee sanoista Hue (sävy eli väri eli krominanssi), Saturation (saturaatio eli värikylläisyys) ja Value (arvo eli kirkkaus eli luminanssi). Sävy -säätimellä valitaan haluttu värisävy (esim. punainen, keltainen tai vihertävän sininen). Saturaatio -säätimellä valitaan kuinka vahvasti väri näkyy. Jos saturaatio on nollassa, on lopullinen väri musta, valkoinen tai harmaa. Jos se on täysillä, on lopullinen väri täysin tämän värinen. Arvo -säätimellä valitaan kuinka tumma lopullisesta väristä tulee. Jos se on nollissa, on lopullinen väri täysin musta.

2. RGB -säädinryhmää käyttämällä voit valita värin RGB -periaatteella. Siinä lopullinen väri luodaan sekoittamalla kolmea pääväriä (punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue)) tietyssä suhteessa. Jos kaikki on täysillä, saadaan valkoista. Jos kaikki on nollassa, saadaan mustaa. Jos kaikkia on yhtä paljon, saadaan tuotettua harmaasävyt ja käyttämällä eri arvoja saadaan kaikki värilliset sävyt.

Värin valitsemiseen tarvitaan vain toista säädinryhmää. Siirtäessäsi toisen säädinryhmän säätimiä huomaat, että myös toisen ryhmän säätimissä tapahtuu liikettä.

3. Värihistoria tallentaa viimeisimmät käyttämäsi värit, ja voit ottaa ne nopeasti uudelleen käyttöön klikkaamalla haluamaasi väriä. Pikapainikkeiden vasemmalla puolella oleva nuolipainike lisää välittömästi nykyisen värin historiaan.

4. Värinavigaattori koostuu kahdesta osasta: kentästä (vasemmanpuolinen ruutu) ja palkista (oikeanpuolinen säädin). Niiden avulla voit nopeasti valita haluamasi värin siirtämällä kummankin kohdistimet haluamaasi kohtaan. Oletuksena palkista säädetään sävy (H) ja kentästä X -suunnassa (vaaka) saturaatio (S) ja Y -suunnassa (pysty) arvo (V).

Huomasitko säädinryhmien säätimien vasemmassa päässä valintaruudut? Niiden avulla voit valita värinavigaattorin tilan. Se, missä säätimessä valinta on, menee värinavigaattorin palkkiin. Säädinryhmän kahta muuta säädintä säädetään tällöin kentästä. Esimerkiksi jos siirrät valintaruudun RGB -säädinryhmän G -säätimeen, voit navigaattorin palkista säätää vihreän värin määrän, kentän X -suunnassa sinisen määrän ja Y -suunnassa punaisen määrän. Tällöin vihreän ollessa nollilla kentän vasen yläreuna on punainen (pun 255, sin 0), oikea yläreuna on violetti (pun 255, sin 255), oikea alareuna sininen (pun 0, sin 255) ja vasen alareuna musta (pun 0, sin 0).

5. Värisekoitukstilan valinta antaa sinun valita haluamasi värinsekoitustilan. Tilat ovat oikealta lukien perus, CMYK, väriympyrä, vesiväri ja väripaletti. Perustila on yleisin, ja sillä pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. CMYK tila vastaa kirjoittimen käyttämää värinsekoitusta (syaani (Cyan), Magenta, keltainen (Yellow) ja musta (avain, Key). Väriympyrä on perustilan tavoin näppärä tapa valita väri. Se koostuu ympyrästä ja kolmiosta. Ympyrältä valitaan värisävy ja kolmiosta valitaan arvo ja saturaatio. Kolmion kärki osoittaa valitun sävyn. Väripaletti on hyödyllinen vain kun käsiteltävä kuva käyttää indeksoitua väripalettia. Tämä homma menee tosin jo niin hienosteluksi, ettemme siitä puhu enempää.

6. Värin poiminta -työkalulla voit poimia värin kuvasta klikkaamalla haluamaasi kohtaa. Värin voi poimia myös mistä tahansa GIMPin ikkunasta.

HTML -merkintä on näpsäkkä tapa pistää väri tarkasti muistiin. Voit vaikkapa kopioida sen muistioon ja kirjoittaa sen myöhemmin tuohon kenttään, jolloin GIMP palauttaa koodin sisältämän värin. Tätä koodia käytetään myös värien hallintaan kotisivujen teossa.

Siveltimistä...

Asetukset

Kuten oppaassa aiemmin pantiin merkille, sivellintyökalun asetuksissa oli aika läjä sen seitsemän sortin säädintä. Monet näistä ovat yhteisiä kaikille siveltimiä käyttäville työkaluille, joten lienee sopivaa perehtyä niihin. Katse oikealle.

Alkupuoli varmaankin selittää itsensä. Tila -kohta valkenee opassarjan kolmososassa. Läpinäkyvyys määrittää, kuinka peittävää piirrosjälki on. Koko määrittää pikseleinä, minkä kokoiseksi käytettävä sivellin skaalataan. Suhde määrittää siveltimen leveyden ja korkeuden suhteen, positiivinen arvo madaltaa sivellintä ja negatiivinen kaventaa. Kulma kiertää sivellintä.

Sitten vilkaistaankin valikon alaosaan, josta löydämme kolme valintaruutua. Värinä tekee leikkisän efektin, jossa jälki heittelehtii osoittimen ympärillä. Tasainen veto tasoittaa osoittimen liikettä aivan kuin sillä olisi liikkeen muutosta vastustava massa. Kasautuva saa aikaan sen, että maalatessa vajaalla peitolla samassa kohdassa käynti yhdellä vedolla jättää tummemman jäljen.

Ja sitten vielä... hrr... hämmästyn itsekin välillä siitä, mitä kaikkea tästä ohjelmasta löytyykään.

Viimeisimpänä mutkikkain, mutta mielenkiintoisin osio: Dynamiikat (Gimp 2.8 uutuus). Dynamiikat ovat erilaisia asetuskokonaisuuksia, joilla yhdistetään eri syötteitä erilaisiin efekteihin. Voit esimerkiksi säätää osoittimen nopeuden vaikuttamaan maalausjäljen väriin tai käyttäessäsi kynää voit asettaa paineen vaikuttamaan jäljen peittävyyteen. Syötteitä ovat paine (tarvitsee kynän), nopeus, suunta, kallistus (tarvitsee kynän), rulla, satunnainen ja häivytys. Efektejä ovat peittävyys, koko, kulma, väri, kovuus, voima, suhde, välistys, määrä, virtaus ja värinä. Osa näistä on sidottuja vain tiettyihin työkaluihin, kuten virtaus liittyy Sormi -työkaluun.

Dynamiikoiden ansiosta tällainen jälki onnistuu yhdellä siveltimen vedolla. Huomaa, kuinka hajonta ja tiheys kasvavat vedon edetessä oikealle (Värinä ja välistys ovat suhteessa häivytykseen) ja jälkien kovuus, koko ja väri ovat satunnaisia. Värille on käytössä koko spetrin kattava Full saturation spectrum -liukuväri, josta käyrien avulla voidaan korostaa punaisen sävyjä.

Edellä mainituista kohdista Häivytys ja Väri tarjoavat lisäasetuksia, jotka näkyvät Dynamiikan valintakohdan alapuolella. Häivytys vaikuttaa pituussäätimen määrittämän matkan jokaisen siveltimen vedon alusta. Voit myös asettaa sen toistumaan tai käänteistää sen.
Jos otat käyttöön Väri -efektin, siveltimen väri poimitaan tässä kohtaa määrittämästäsi liukuväristä kohdasta, joka määräytyy valitsemiesi syötteiden perusteella.

Esimerkkejä erilaisista dynamiikoista. Tässä kaikkissa on käytetty samaa sivellintä, mutta voit käyttää dynamiikoita mille tahansa siveltimelle.

Dynamiikoita voi luoda itse aivan kuten siveltimiäkin ja niitä voi tallentaa myöhempää käyttöä varten. Voit päättää itse, mikä syöte vaikuttaa mihinkin efektiin ja jopa käyrän, jolla syöte vastaa efektiä.

Voit liittää syötteen efektiin relaatiomatriisin avulla ja hienosäätää vaikutusta käyrän avulla.

Siveltimien luominen

Voi olla, ettei internetistäkään löydy haluamiasi siveltimiä. Huoli pois, sillä voit tehdä myös omia siveltimiä. Tämä tapahtuu seuraavasti:
Tee ensin uusi, haluamasi kokoinen kuva. Jos haluat tehdä esim. 10 x 10px kokoisen siveltimen, ei sinun kannata tehdä turhan isoa kuvaa vaan vaikkapa 50 x 50 pikseliä. Tällä ei kuitenkaan ole väliä. Kun olet luomassa uutta kuvaa, avaa "Lisäasetukset"-kohta. Valitse "Väriavaruus"-kohdasta "Harmaasävy" sekä "Täytä"-kohtaan "Valkoinen". Sitten piirrä kuvaan oma siveltimesi. Värinä voi käyttää vain mustan eri sävyjä, ja valkoinen ei näy ollenkaan. Kun käytät tekemääsi sivellintä tulevaisuudessa sen värin voi valita aivan kuin minkä tahansa muunkin siveltimen.

Kiinnitä huomiosi lisäasetuksiin. Tarkista, että ne ovat samalla tavalla.

Kun olet valmis, mene Tiedosto -> Tallenna nimellä... Aukeavassa ikkunassa valitse "Selaa muita kansioita" ja hae seuraava polku: Käyttäjän nimi(korvaa oikealla) -> gimp 2.4(riippuen versiosta) -> brushes. Kun nimeät kuvaa, muista laittaa päätteeksi .gbr jotta kuvasi tallentuu siveltimenä. GIMP ilmoittaa, että olet tallentamassa sivellintä. Sinun tulee antaa siveltimellesi nimi(kuvaus). Tämän nimen mukaan siveltimesi sijoitetaan listaan, koska se on aakkosjärjestyksessä. "Välistys"-kohdan arvolla ei ole suurtkaan väliä, mutta tästä löytyy mainina "ekstra"-osiossa.
Käynnistä GIMP uudelleen, ja voit käyttää itse tekemääsi sivellintä aivan kuin mitä tahansa muuta.

Huomaa tallennuspolku, sekä tiedostopääte.

Tiivistelmä

Kynä ja sivellin
Perustyökalut, hiiren painike pohjassa osoitinta liikuttamalla kuvaan piirtyy viivaa. Työkalujen erona on reunan jälki, joka kynässä on kova mutta siveltimessä pehmennetty.
Siveltimet
Gimpin perussiveltimien lisäksi uusia siveltimiä voi tehdä itse tai ladata muiden tekemiä internetistä. Siveltimet tallennetaan Windowsissa kansioon C:\Program files\GIMP-2.0\share\GIMP\2.0\brushes.
Ämpärityökalu
Ämpärityökalulla voi täyttää samanväriset alueet, koko tason tai valitun alueen haluamallaan värillä tai kuviolla.
Sekoitustyökalu
Sekoitus- eli väriliukutyökalu luo kuvaan väriliu'un. Väriliukuja on eri muotoisia ja -värisiä. Väriliuku luodaan raahaamalla osoitinta halutusta alkupisteestä loppupisteeseen.
Pyyhekumi
Pyyhkii kuvaan piirretyn pois joko valkoiseksi tai alfaksi. Käytetään kuten sivellintä.
Tekstityökalu
Lisää kuvaan tekstin haluamallasi värillä ja -fontilla. Vedä kuvaan ruutu, jonka sisään tahdot lisätä tekstin ja kirjoita teksti ruutuun ilmestyvään tekstikenttään.

Loppusanat

Olet nyt päässyt opassarjamme ensimmäisen osan loppuun, ja sinulla pitäisi olla nyt hallussa GIMPin piirtämiseen tarkoitetut perustyökalut. Seuraava osa käsittelee GIMPin valintatyökaluja. Ennen kuin alamme kirjoittaa sitä, tahtoisimme mieluusti saada palautetta juuri Sinulta koskien tätä ensimmäistä osaa. Oliko teksti helppolukuista? Oliko asiat selitetty tarpeeksi selkeästi? Oliko aihe esitelty johdonmukaisesti? jne. Ensimmäiset kommentit ovat nimittäin avainasemassa siltä osin, että niiden perusteella kehitämme ajatustamme ja kirjoitusasuamme tulevia osia varten. Olethan siis ystävällinen ja autat meitä tekemään tästä opassarjasta hyödyllinen ja helppolukuinen. Ja muistahan toki, että vain epärehellinen palaute sattuu! Kiitos. -(10.8-2008)