GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 2: Valintatyökalut - päivitetty 15.6.13

Valintatyökalut

Hei! Toinen osa on tässä, olkaa hyvä! Aiheenamme on GIMPin sisältämät maan mainiot valintatyökalut, jotka ovat yksi tekijä eliminoimassa tarvetta yliluonnollisen vakaalle hiirikädelle. Jos oletetaan, että tahdot maalata seinälle junien kuvia. Haluat jäljestä siistiä uhraamatta jokaiselle kahta tuntia. Mitä teet? Käytät sablonia, joka estää siveltimen pääsyn paikkoihin, joihin sen ei pitäisi päästä. Vältyt maalitahroilta.

Tietokone tarjoaa vastineeksi valintatyökalut, joilla voit näppärästi rajata alueen, johon tahdot muokkauksesi vaikuttavan. Arvioimme ne toiseksi tärkeimmäksi asiaksi tietokonegrafiikan maailmassa, joten kerromme niistä nyt. Ja sitten asiaan.

Perusvalintatyökalut

Suorakulmainen valinta (R)

Perustason valintatyökalu (lue: löytyy Paintistakin). Tekee suorakulmion muotoisen valinnan. Ensin klikkaa kohtaa, johon tahdot valinnan kulman ja vedä hiiri sitten kohtaan, johon haluat valinnan vastakkaisen kulman ja päästä hiiri sitten irti. Yksinkertaista.

Kun olet luonut valinnan, näet kuvassasi tällaisen ruudukon:

Mitäs nuo ruudut noissa kulmissa ovat olevinaan, pähkäilee GIMP 2.2:n tottunut käyttäjä. Ne ovat säätökehys, josta valinnan kokoa voi hienosäätää. Kukin vihreällä merkitty ruutu säätää niitä lähimpien kahden sivun sijaintia kuvassa. Jos viet hiiren osoittimen sinisellä merkitylle alueelle, ilmestyy tällainen ruutu myös keskelle sivua, jolloin voit siirtää vain tätä yhtä sivua. Voit näin säätää yhden sivun sijaintia ilman, että vahingossa siirtäisit muita sivuja pois paikoiltaan.

Tämän työkalun asetuksissa on kohta Pyöristetyt kulmat. Se tekee minkä lupaa: suorakulmaisen valinnan kulmista tulee pyöristetyt. Näppärä ominaisuus esimerkiksi painikkeita tehtäessä. Käytettäessä tätä työkalua myös Epätasaisuuden poisto (antialiasointi) tulee mahdolliseksi tälläkin työkalulla. Asiasta lisää jäljenpänä.

Ellipsivalinta (E)

Edellisen kaltainen, mutta valinnasta tulee ellipsin muotoinen. Muista sallia Epätasaisuuden poisto (Antialiasointi).

Sekä suorakulmio- että ellipsivalintatyökalulla on käytössä pikanäppäimenä CTRL, jonka ollessa alaspainettuna valinnan korkeus ja leveys lukittuvat saman suuruisiksi. Käytännössä siis suorakulmiosta tulee neliö ja ellipsistä ympyrä.
Asetuksista voi vaihtaa CTRL:n toiminnon myös valinnan korkeus-leveyssuhteen lukitsemiseksi toiseksi (1:1:n sijaan vaikka 1:3:ksi) tai koon lukitsemiseksi.

Vapaavalinta (F)

Tällä työkalulla voit vapaasti hiirellä piirtämällä määrittää valinnan reunat. Sopii karkeasti rajattavien alueiden valitsemiseen, mutta tarkempien alueiden kanssa tämän työkalun käyttäminen ei ole suositeltavaa. Tunnetaan myös nimellä Lasso, tai leikkisämmin hirttotyökaluna.

Epätasaisuuden poisto (eli antialiasointi) vaikuttaa valinnan reunaan niin, että se näyttää tasaiselta pikselin kokoisten portaiden sijaan. Ero normaalin ja antialiasoidun valinnan reunan välillä vastaa eroa kyna- ja sivellintyökalun välillä. Katso jo ennestään tuttua kuvaa:

Apulinjat

Valintojen käsittely

Jo tähän mennessä mainitut mahdollisuudet ovat äärimmäisen käteviä, mutta lisää on tulossa. Nimittäin näitä kaikkia voi yhdistellä eri lailla, hyödyntäen valinnan tilaa. Käytännössä tämä merkitsee kahden valinnan yhdistämistä jossain tilassa. Tilan voi valita ensimmäisenä työkalun asetuksista. KUVA!? Kun teet ensin valinnan ja sen jälkeen toisen, toisen valinnan käyttäytyminen määräytyy tilan mukaan.
Alla olevissa kuvissa sininen osoittaa ensimmäisen valinnan, vihreä toisen ja punainen ääriviiva osoittaa lopullisen valinnan rajat.
Ensimmäinen tila on nimeltään perustila, ja sen ollessa käytössä uusi valinta korvaa vanhan. KUVA!? Toinen tila on lisäys, ja se lisää toisena valitun alueen valmiiseen valintaan. Joukko-opillisesti selitettynä valituksi tulee alue, joka kuuluu JOKO ensimmäiseen TAI toiseen valintaan. KUVA!? Kolmas tila on vähennys, ja se puolestaan vähentää toisena valitun alueen ensimmäisestä. Näin ollen valituksi tulee alue, joka kuuluu ensimmäiseen valintaan, mutta ei toiseen. KUVA!? Neljäs on nimeltään leikkaus, ja sen toiminta on hieman monimutkaisempi. Kun käytät sitä, vain alue, joka kuuluu SEKÄ ensimmäiseen ETTÄ jälkimmäiseen valintaan, tulee valituksi. KUVA!?

Automaattiset valintatyökalut

Taikasauva (U)

Taikasauva tunnetaan myös Sumeana valintana. Työkalulla valitaan yksivärisiä taustoja tai edustoja. Kovin monimutkaisten taustojen valintaan tämä työkalu ei sovellu, sillä valinta tapahtuu värin perusteella. Työkalun asetusten "raja"-kohta vaikuttaa tähän. Mitä pienempi raja, sitä vähemmän sävyeroja työkalu sallii. Jos raja taasen on täysillä (255) valitsee työkalu koko kuvan eikä välitä väreistä. Työkalun käyttömahdollisuudet käytännössä ovat kuitenkin usein rajalliset; harvoin tulee vastaan kuvaa jossa on yksivärinen tausta ja leikattavan hahmon reunat ovat hyvin erottuvat. Pikseligrafiikassa työkalu on erittäin käyttökelpoinen.

Sininen tähtäin on klikkauskohta ja raja-arvona on 70

Värivalinta (Shift + O)

Eli "Valitse värillä"-työkalu. Toimii saman periaatteen mukaan kuin taikasauva; valitsee samanvärisiä alueita. Työkalu sisältää täysin samat asetukset kuin taikasauva. Ainoana erona on, että värivalinta valitsee kaikki samaa väriä olevat alueet kuvasta, vaikka ne eivät olisikaan kytköksissä toisiinsa. Jos sinulla olisi esim. kaksi punaista neliötä, värivalinta valitsisi molemmat kerralla kun taas taikasauva vain toisen.

Sininen tähtäin on klikkauskohta ja raja-arvona on 70

Älysakset (I)

Tunnetaan myös "saksivalintana". Koittaa nimensä mukaisesti olla älykäs työkalu, ja valitsee asioita tunnistamalla niiden reunat. Ei kuitenkaan onnistu kovin hyvin; pienikin värin vaihdos valittavalla alueella sekoittaa valinnan reunan huonoon kuntoon. Työkalu näyttää suosivat vahvempia värejä; se menee mielummin mustan kuin harmaan viivan reunaa. Peltzi ei suosittele työkalun käyttämistä, ja PowerLife suorastaan kehottaa välttämään.

Älysakset yrittävät seurata kuvasta löytyviä reunoja.

Edustan valinta (Ei pikanäppäintä)

Ns. pikapikamaski. Kun otat työkalun käyttöön, tulee käyttöön lasson tyyppinen työkalu. Tällä tulisi valita edusta suurpiirteisesti, esim. ympyröidä henkilö kuvan etualalta. Sen jälkeen käyttöön tulee sivellintä muistuttava työkalu, joka hoitaa sitten itse asian. Jos värität osan henkilön paidasta, koittaa työkalu tunnistaa samantyyppisiä alueita lassovalinnan sisästä. Jälki ei kuitenkaan ole kovin tarkkaa, ja edustan saa valittua monta kertaa nopeammin ja tarkemmin muilla työkaluilla. Emme ole todenneet tätä kovin käyttökelpoiseksi työkaluksi.
Katso esittelyvideo

Pikamaski (Shift + Q)

Pikamaskin Valitse -valikon kohdasta Vaihda pikamaski. Kun klikkaat kohtaa, huomaat kuinka koko kuvan päälle tulee punainen "harso". Nyt, ota käyttöön vaikkapa Sivellin-työkalu, ja väriksi valkoinen. Kun maalailet kankaalle jotain, huomaat kuinka kuvan alkuperäiset värit tulevat näkyviin maalatun alueen kohdalta. Kun klikkaat pikamaskin kuvaketta uudellleen, punainen harso häipyy ja valkoisella värittämäsi alue tulee valituksi. Erittäin yksinkertainen työkalu, mutta silti hyödyllinen. Tällä on erittäin helppo valita esimerkiksi hahmoja jonkin kuvan keskeltä.

Pikamaski tukee myös "puolitehollista" valintaa. Jos värität pikamaskia harmaalla, alue tulee valituksi vain puoliteholla. Ottakaamme esimerkki: Sinulla on musta kangas. Laitat pikamaskin päälle, otat väriksi harmaan ja värität oikean puolen kuvastasi. Otat pikamaskin pois päältä, ja täytät valitun alueen vaikkapa punaisella. Alue ei kuitenkaan täyty samanväriseksi kuin valitsemasi punainen; sävy on puolet haaleampi. Musta tausta näkyy yhä läpi puoliteholla. Erilainen harmaa luo erilaisen valinnan, mitä tummempi väri sitä "heikompi" valinta. Musta taas ei valitse ollenkaan.

Pikamaski In Action

Extra

Apulinjat

Apulinjat ovat vain suoria viivoja jotka menevät joko vaaka- tai pystysuuntaan koko kuvan leveydeltä. Ne eivät kuitenkaan ole osa kuvaa; jos tallennat kuvan jossa on apulinjoja ne eivät näy lopputuloksessa. Apulinjat auttavat kohdistamaan valintoja ja työkaluja tiettyyn kohtaan, nimittäin kun hiiren kohdistin tulee lähelle apulinjaa, kohdistin hyppää prikulleen apulinjan päälle.

Ensin sinun pitää fixata asetukset niin, että apulinjat näkyvän. Mene vain kuvaikkunassa "Näytä"-valikkoon ja napsauta "Näytä apulinjat" päälle jos näin ei ole jo. Apulinjan luominen on helppoa. Katso kuvaikkunaa, ja huomaat kankaan yläpuolella ja vasemmalla puolella menevät mitta-asteikot. Nappaa kursorilla kiinni toisesta ja vie kursori takaisin kankaalle. Ja sinulla on ikioma apulinja! Voit luoda niin monta apulinjaa kuin haluat, pystyyn ja vaakaan meneviä. Apulinjojen poistaminen on myös erittäin helppoa, raahaa ne vain kankaan ulkopuolelle. Jotta voisit liikuttaa apulinjoja, tulee "Siirtotyökalun (M)" asetuksissa olla valittuna "Valitse taso tai apulinja". Sitten vain nappaat kiinni apulinjasta ja raahaat kuvan ulkopuolelle.

Asettaessasi apulinjaa näet sen nykyisen sijainnin kuvaikkunan alareunassa.

Vielä valinnoista

Valinnoista löytyy vielä monta pientä kikkaa, mutta laitamme tähän ekstraosioon vain muutaman. Nämä onnekkaat ovat valinnan kutistaminen, kasvattaminen sekä pyöristäminen. Nämä kaikki löytyvät kuvaikkunasta Valitse -valikosta.
Valinnan kutistaminen siirtää valinnan ääriviivoja sisäänpäin, jolloin valittuna oleva pinta-ala pienenee. Kasvattaminen tekee tietenkin juuri päinvastoin. Näistä on toisinaan suurtakin hyötyä, kuten esimerkiksi tämän osan harjoitustyöstä ilmenee. KUVA!? KUVA!?
Valinnan pyöristäminen taas tekee valinnan reunasta sumean, ja sillä voi saada aikaan erilaisia efektejä, milloin millaiseenkin työhön sopivia. Kannattaa siis pitää mielessä. KUVA!?

Kanavat I: Valintamaski

Jos huomaat tarvitsevasi tiettyä valintaa toistuvasti, voit tallentaa sen kanavaksi myöhempää käyttöä varten. Luo ensin valinta ja mene sitten Valitse -> Tallenna kanavalle. Kanavaikkunaan ilmestyy nyt kopio valinnastasi, jonka voit aina tarpeen tullen palauttaa aktiiviseksi. Kanavaikkuna muistuttaa Tasoikkunaa, johon päästään seuraavassa luvussa. Jos et löydä Kanavaikkunaa, katso osaa 6.

Harjoitustyö

Reunukset sigiin

Tähän opassarjan osaan liittyy harjoitustehtävä, jonka tarkoitus on tarjota sinulle myös käytännön kokemusta oppaassa käsitellystä aiheesta. Harjoitustehtävämme on yksinkertaisen reunuksen lisääminen sigiin. Työ on yksinkertainen, mutta sisältää monia valintatyökalujen sovellutuksia. Aletaanhan siis toimeen. Ensiksi avaa tämä kuva GIMPiin:

hih, kuva puuttuu :(

Jaa miten? Klikkaa sitä ensin oikealla hiiren painikkeella ja valitse Tallenna kuva. Valitse sijainti ja OK. Sitten avaa GIMP, valitse Tiedosto -> Avaa, etsi kuva ja OK. Kuva aukeaa GIMPiin, ja olet valmis aloittamaan.

Jos normaali kuvan avaaminen luonnistuu ja haluat tehdä tämänkin vaiheen oikein hifistellen, niin nappaa kuvan URL (http://opigimp.gimp-suomi.org/opaskuvat/reunaton.png) muistiin. Avaa sitten Gimp, mene Tiedosto -> Avaa sijainti..., syötä URL ja avaa. Gimp hakee nyt kuvan suoraan netistä, eikä sinun tarvitse tallentaa sitä välissä mihinkään.

1. Aseta apulinjat

Kaksi vaakasuuntaista, 5 pikselin päähän kummastakin reunasta.

kuva?!

2. Suorakulmiovalinta

Apulinjoja hyödyntäen valitse pyöristetyn suorakulmion muotoinen alue niin, että ylä- ja alareuna jäävät valitsemattomiksi. Aseta valinnan vasen ja oikea reuna tarkasti kuvan reunoihin (Tässä auttaa Näytä -> Kiinnitä kankaan reunoihin).

kuva?! Varmista, että kulmien pyöristys on käytössä.

3. Valinnan käänteistys

Käänteistä valinta saadaksesi ylä- ja alareunan valituksi. Valitse -> Käänteinen TAI CTRL+I

4. Täytä valinta värillä

Nyt voit täyttää valitsemasi alueen värillä. Tapoja on useita: voit maalata alueet itse jollain piirtotyökalulla, täyttää sen Ämpärityökalulla taikka vetää sen värinvaihtopainikkeesta kuvaan. Nämä toiminnot esiteltiin edellisessä osassa. Täytä valinta mustalla värillä.

kuva?!

5. Luo uusi valinta

Valitse nyt koko kuva. Tämä onnistuu näppärästi painamalla CTRL+A (Valitse -> Kaikki).

6. Kutista valintaa

Valinnan kutistaminen on näppärä toiminto. Se siirtää valinnan reunoja sisäänpäin, jolloin valitun alueen koko pienenee. Mene Valitse -> Pienennä.

kuva?! Valinnan pienennysikkuna kysyy, kuinka paljon tahdot pienentää valintaa.

7. Käänteistä valinta jälleen

8. Täytä valinta värillä

Kuten kohdassa 4. Käytä jotain kuvaan sopivaa väriä, kuten sitä vihreää, josta PowerLife pitää. Poista valinnat ja apulinjat, sillä kuva on nyt valmis, ja olet suoriutunut harjoitustehtävästämme kunnialla!

kuva?!

Tiivistelmä

Valinta
Valinnan avulla voit rajata alueen, johon muokkauksesi vaikuttavat. Jos käytät esimerkiksi kynää, kynän jälki ilmestyy vain valitulle alueelle. Jos yrität piirtää valitun alueen ulkopuolelle, mitään ei tapahdu.
Muotovalintatyökalut (Suorakulmio, Ellipsi ja Lasso)
Näillä perustyökaluilla voit valita säännöllisten kuvioiden muotoisia alueita (suorakulmio ja ellipsi). Kun pidät pohjassa CTRL -näppäintä, valitun alueen korkeus ja leveys pysyvät samoina. Lassotyökalulla voit itse piirtää valinnan reunat.
Automaattiset valintatyökalut (Taikasauva, valinta värin mukaan)
Taikasauva valitsee väriltään yhtenäisiä alueita. Valinta värin mukaan valitsee kuvasta kaiken valitun värisen alueen.
Pikamaski
Otetaan käyttöön kuvaikkunan vasemmasta alakulmasta. Pikamaskin avulla voit piirtää valinnan Gimpin piirtotyökaluilla, myös hyödyntäen muita valintatyökaluja. Piirtovärin tummuus määrittää valinnan peittävyyden.
Valintojen yhdistämistilat
Kun sinulla on jo valinta ja teet toista, voit valita, miten nämä valinnat toimivat keskenään. Voit korvata vanhan valinnan, lisätä uuden vanhaan, vähentää uuden vanhasta ja valita vain ne alueet, jotka kuuluvat sekä uuteen, että vanhaan valintaan.
Muuta valintojen muokkaamisesta
Kuvaikkunan Valitse -valikosta löytyy muutamia lisäominaisuuksia valintojen käsittelyyn. Voit laajentaa valittua aluetta, supistaa sitä tai tehdä sen reunoista sumeita.

Loppusanat

Siinä oli Opi GIMP -sarjan toinen osa, toivottavasti olet tyytyväinen lukemaasi. Ellet ole, VAADIMME, että kirjoitat kommenttia alla olevaan kommenttiboksiin, jotta seuraava osa miellyttäisi enemmän. Oppaan seuraava osa käsittelee tärkeääkin tärkeämpiä tasoja, joten pysykää kanavalla, ja kirjoittakaa kommenttia jotta onnistumme selittämään tämän asian kunnolla. Jeps, kiittelemme, näkemiin ja kuulemiin. 3.9.2008.