GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 3a: Läpinäkyvyys - päivitetty 28.11.12

Läpinäkyvyys

Kirjoittaessamme tätä sarjan kolmatta osaa, uhkasi siitä tulla niin massiivinen, että siinä olisi yhdeksi osaksi aivan liikaa asiaa. Tulimme täten siihen tulokseen, että jaamme kolmososan kahtia, osiksi 3a ja 3b. Kolmososan pääasiana on tasojen käsite, mutta niihin liittyy kiinteästi myös läpinäkyvyys. Koska tasojen ajatus rakentuu oleellisesti läpinäkyvyyden päälle, esittelemme ensinnä a -osassa läpinäkyvyyden, ikään kuin pohjustuksena, ja osassa b tasot. Katselet nyt osaa a, ja osaan b pääset tämän sivun lopusta löytyvästä linkistä. Jos haluat siirtyä b osaan heti, voit klikata myös tästä.

Läpinäkyvyys on jännä juttu, perin käteväkin peräti. Mitä hyötyä siitä sitten on? Noh, mietipä: miksi kuvien pitäisi aina olla suorakulmion muotoisia? Niinpä. Läpinäkyvyyden ansiosta voit saada kuvan näyttämään vaikkapa pyöreältä.

Läpinäkyvyys

Mitä tarkoittaa läpinäkyvyys?

Monipuolisemmissa kuvankäsittelyohjelmissa on mahdollista laittaa kuvaan pikseleitä, joissa ei ole lainkaan väritietoja. Mitä siis jää jäljelle? Valkoista? Eips. Valkoinen on väri. Sen sijaan nämä pikselit ovat läpinäkyviä. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä ikinä kuvan taustalla/alla onkaan, se näkyy näistä pikseleistä läpi. Kun käsittelet kuvaa GIMPissä, sen alla on harmaa ruudukko, joten läpinäkyvistä alueista tämä ruudukko näkyy kuvan läpi.

KUVAH! GIMPissä erotat läpinäkyvyyden harmaasta ruudukosta.

Tämähän on kertakaikkisen korvaamatonta esimerkiksi nettisivuja luotaessa, kun pelkkiä suorakulmion muotoisia kuvioita käytettäessä sivustosta tulee auttamatta vanhanaikaisen näköinen. Jotta nyt siis saisit käsityksen läpinäkyvyydestä, katso edellisessä kuvassa GIMPissä avoinna olevaa kuvaa esitettynä animoidulla taustalla.

Aiemmin esiintynyt kuva, jonka taustalla on erillinen, liikkuvia viivoja sisältävä .gif -kuva.

GIMPissä on monia keinoja läpinäkyvyyden aikaansaamiseksi. Otetaanpas tähän muutama tapa:

1. Kun olet luomassa uutta kuvaa, klikkaa auki Lisäasetukset ja valitse "Täyttö"-kohtaan "Läpinäkyvä." Näin näet heti edessäsi läpinäkyvän taustan, jonka päälle voit alkaa rakentelemaan kuvaasi.

Tällä tyylillä uunituoreen GIMP kuvasi tausta on valkoisen sijaan läpinäkyvä.

2. Voit myös ensin tehdä kuvan, jossa on vaikkapa valkoinen tausta. Sitten avaat Tasot-valikon, poistat taustalta valkoisen tason(nimeltään Taustaväri) ja alat kokoamaan kuvaasi tasoille.

Delete on kätevä näppäin GIMPiä käytettäessä. Jos et ole valinnut mitään erityistä aluetta, ja isket näppäimistössäsi deleteä, tyhjentää GIMP koko valitun tason. Jos taas olet valinnut jonkin alueen, toimii deleten tyhjennys vain valinnan sisässä.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Kun olet tehnyt työsi valmiiksi, ja haluat että tausta on jossain kohtaa läpinäkyvä, tulee kiinnittää huomioita vielä yhteen asiaan: tiedostomuotoon. JPG ei nimittäin tue läpinäkyvyyttä. Siksipä valitse vaikkapa PNG, siitä tämä tuki löytyy.

Tiedostomuodot (b -osa)

Väri -> Alfa on kätevä pieni työkalu, joka löytyy polusta "Tasot -> Läpinäkyvyys -> Väri -> Alfa". Se muuttaa valitsemasi värin läpinäkyvyydeksi. Työkalu luo myös osittaista läpinäkyvyyttä; jos haluat muuttaa punaisen alfaksi, muuttuu esim. violetti väri vain puoliksi läpinäkyväksi koska siinä on 50-50 punaista ja sinistä.

Alfakanava

Ensin vähän yleistä kanavista: on kolme värikanavaa. Ne ovat punainen, vihreä ja sininen (RGB). Punainen kanava sisältää KAIKEN punaisen värin, vihreä kanava KAIKEN vihreän värin ja sininen kanava KAIKEN sinisen värin. Kun kanavat lyödään päällekkäin, sekoittuvat värit oikeassa suhteessa ja kuva näyttää aivan "normaalilta". Näiden värikanavien lisäksi on vielä yksi kanava, ja se on alfakanava. Alfakanava ei sisällä lainkaan värejä. Se sisältää läpinäkyvyyden. Ilman alfakanavaa kuvasi ei voi olla läpinäkyvä.

kuvat tulee katsoa GIMP kuva koostuu tasoista, jotka koostuvat edelleen kanavista. Kullekin värille on oma kanava ja läpinäkyvyydellä omansa.

Kanavista

Otamme tämän esille siksi, että GIMPin luoma (oletuksena valkoinen) Taustaväri-niminen taso ei sisällä alfakanavaa. Jos koitat kumittaa sitä, paljastuu vain lisää valkoista harmaan läpinäkyvyyttä ilmaisevan ruudukon sijasta. Tämä on kuitenkin helppo korjata: GIMPin kuvaikkunassa klikkaat "Tasot"-valikon auki, menet "Läpinäkyvyys"-nimiseen kohtaan ja isket "Lisää alfakanava".

Alfa valinnaksi on helppo työkalu, joka nimensä mukaisesti valitsee läpinäkyvyyden. Oikeastaan työkalu ei valitse läpinäkyvyyttä, vaan kaiken muun. Jos työsi keskellä on läpinäkyvä ympyrä, valitsee tämä työkalu kaiken muun paitsi sen. Voit toki helposti käänteistää valinnan ja valita näin pelkän läpinäkyvyyden.

Extra

Kanavista...

Selostamme tässä extraosiossa tarkemmin kanavien toiminnan. Kuten ehkä tiedät, valkoinen valo koostuu kolmesta pääväristä, jotka ovat punainen, vihreä ja sininen. Näitä värejä sekoittamalla saadaan tuotettua kaikki värit. Oletko koskaan katsonut suurennuslasilla television kuvaa? Näet siinä juuri punaisia, vihreitä ja sinisiä pisteitä, jotka loistavat valoa. Pisteiden kirkkautta säätelemällä televisio saa aikaan kaikki värit. Yksi näiden kolmen värin ryhmä muodostaa yhden kuvapikselin, joka voi täten olla minkä värinen vain.

Kuvapikselit siis koostuvat kolmesta eri värisolusta, joista kukin näyttää yhtä väriä. Näytettävä kuva hajotetaan näihin kolmeen eri väriin ja näitä pelkästään yhden värikomponentin sisältämiä kuvia kutsutaan kanaviksi. Näin kuva koostuu kolmesta eri värikanavasta, eli punaisesta, vihreästä ja sinisestä. GIMPissä näitä kanavia voi käsitellä yksilöllisesti. Aiemmin tässä oppaan osassa olet oppinut, että GIMPissä on myös neljäs kanava, joka samaan tyyliin sisältää kuvan läpinäkyvyyden.

Katsotaanpa tätä kuvaa (animoidulla taustalla, jotta läpinäkyvyys tulisi hyvin ilmi):

kuva Tutkitaan tätä kuvaa. Render on napattu malliksi ja esimerkiksi tähän osoitteesta PlanetRenders.net.

Hajotetaanpa äskeinen kuva kanaviksi.

kuvat tulee katsoakuvat tulee katsoakuvat tulee katsoa Tässä ovat äskeisen kuvan punainen, vihreä ja sininen kanava erikseen.

kuvat tulee katsoakuvat tulee katsoakuvat tulee katsoa Jotta voit paremmin vertailla eri kanavia, tarkastellaan niitä mustavalkoisina.

Pari huomiota: ensinnäkin, kuten näet, tämän äijän vyötäröllä oleva liina on punasävyinen. Tästä johtuen se näyttää punaisella kanavalla (ensimmäinen) selkeästi vaaleammalta kuin vihreällä ja sinisellä. Sinertävä tikari taas näyttää vaaleimmalta juuri sinisellä kanavalla. Jos kuvassa olisi jotain keltaista, se näkyisi vaaleana punaisella sekä vihreällä kanavalla, sillä keltainen valo koostuu punaisesta ja vihreästä valosta. Entäpä sitten se alfakanava?

kuva Alfakanava on selkeästi erinäköinen kuin värikanavat. Siinä, missä alfakanavalla on mustaa, on lopullisessa kuvassa läpinäkyvää.

Nyt olet valmis siirtymään kolmososan pääasiaan, eli tasoihin. Voit siis hyvillä mielin siirtyä osaan 3b. Klikkaa tästä!