GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 4: Suotimet - päivitetty 28.11.12

Suotimet

Neljäs osa olisi tässä, ja täytyy myöntää, että tämä osa on ollut vaikein suunnitella. Jätämme onnistumisen arvioinnin teille, joten osan luettuanne olkaa hyvät ja kokeilkaa kommenttiboksia. No kuitenkin, aiheena neljännessä osassa ovat Gimpin suotimet. Niiden avulla voi kuvaan saada monen monituisia efektejä, joita harkitusti soveltamalla voi saada aikaan näyttäviä ja tyylikkäitä tuotoksia. Hieman laskutavasta riippuen Gimp sisältää reilut sata suodinta. Osa näistä on hyvin tärkeitä ja hyödyllisiä, toisia tarvitsee harvemmin. Ei siis liene yllätys, että käymme tässä opassarjassa läpi vain jokusen.

Suotimet yleisesti

Suotimet käsittävät tietynlaisen efektin, jota voi soveltaa kuvaan. Osaa suotimista voidaan käyttää pelkästään valitsemalla se suodinvalikosta, osaan voi (pitää) itse asettaa joitakin asetuksia. Osa on tehty luomaan tietynlaisen kuvion, osa muuntaa valitun tason sisältöä. Osa luo tietynlaisen kuvion riippuen toisen tason sisällöstä. Suotimia on siis monenlaisia; niistä löytyy apu moneen käyttöön ja tarpeeseen.

Tässä ohessa voisi mainita, että Gimp sisältää mahdollisuuden käyttää omia skriptejä. Skriptien avulla voit automatisoida usein tehtäviä operaatioita niin, että skriptin ajamalla Gimp suorittaa automaattisesti haluamasi suotimet haluamillasi asetuksilla. Skriptauskieleksi Gimp kelpuuttaa mm. Schemen ja Pythonin. Gimpin skriptaus kuitenkin on erittäin syvällistä Gimpin käyttöä, mistä johtuen emme käsittele sitä tässä opassarjassa. Halukkaat voivat googlata tämmöisiä kuin Script-FU ja Python-FU.

Väriensäädön suotimet

Nämä suotimet vaikuttavat kuvan väreihin. Nämä ovat usein pääosassa valokuvien parantelussa, sillä värien muokkauksella voi hienosäätää kuvan vaikutelmaa. Muista suotimista poiketen nämä löytyvät työkaluriviltä omasta valikostaan nimeltä Värit. Tästä huolimatta katsoimme näiden lukeutuvan suotimiin, joten käsittelemme ne tässä oppaan osassa muiden ohella. Joku toinen saattaa olla eri mieltä, joten olkaa valmiita mukautumaan.

Poista värit

Aloitetaan yksinkertaisesta suotimesta. Gimp 2.2:n aikaan tämä suodin ei kysellyt mitään, se vain teki kuvasta harmaasävyisen. Nykyisin se myös kysyy hieman millä perusteella värit muutetaan harmaasävyihin. Vaihtoehdot ovat Vaaleus, Kirkkaus ja Keskiarvo. Rastita Esikatselu -kohta nähdäksesi miltä kukin vaihtoehto näyttää. Valinnan hyväksyttyäsi suodin poistaa kuvasta kaikki värit ja kuva muuttuu harmaasävyiseksi.

Käänteinen

Yhtä yksinkertaisena kuin edellinenkin tämä suodin saa esittelyvuoron toisena. Käänteinen -suodin käänteistää kuvan värit vastaväreikseen ja tummasta tulee vaaleaa. Punaisesta tulee sinivihreää, sinisestä tulee keltaista ja vihreästä tulee lilaa.

Value invert -suodin (Arvon käänteistys) käänteistää vain tummuusarvot jättäen värit ennalleen.

Sumennussuotimet

Sumentamisella voi oikein käytettynä saada aikaan hyvin tyylikkäitä efektejä. Sumennuksen avulla voi esimerkiksi nostaa valokuvasta esille jotain tiettyjä yksityiskohtia sumentamalla harkitusti kaikkea muuta (=taustaa?). Grafiikan teossa sen avulla voi taas luoda esimerkiksi hehkua.

Gaussilainen sumennus

Perussumennus, kukin pikseli levitetään tasaisesti halutun monen pikselin verran ympäröiviin pikseleihin. Sumennuksen määrä on asetettavissa erikseen korkeus- ja leveyssuunnassa.

Liikesumennus

Liikesumennus jäljittelee sitä efektiä, jossa kappale näyttää sumenevan, kun se liikkuu nopeasti. Sille näyttää ilmestyvän "häntä". Gimpissä tämä suodin osaa jäljitellä kolmea erilaista liikettä.

Punainen palkki ja Opi GIMP-teksti ilman sumennuksia.

Lineaarinen
Jäljittelee sumeutumista, kun kappale liikkuu kohtisuorasti katsojaan nähden. Sumennuksen pituus ja suunta asetettavissa.

Punainen palkki ja Opi GIMP-teksti lineaarisesti sumennettuna.

Säteittäinen
Jäljittelee sumeutumista, kun kappale pyörii katsesuunnan suuntaisen akselin ympäri. Pyörimisakselin sijainti kuvassa ja sumennuksen pituus asetettavissa.

Punainen palkki ja Opi GIMP-teksti säteittäisesti sumennettuna.

Suurennus
Kappale liikkuu katsojasta poispäin. Piste, jota kohti kappale liikkuu, on asetettavissa, kuten myös sumennuksen pituus. Jos poistat rastin kohdasta Blur outward (Sumenna ulospäin), vastaa sumennus kappaleen liikettä katsojaa kohti. Huomaa, että etenkin pidemmällä sumennuksella tämän suotimen käyttö vie suhteellisen paljon aikaa.

Punainen palkki ja Opi GIMP-teksti suurennetusti sumennettuna.

Pikselöinti

Tämä poikkeaa hieman normaalista sumennuksesta. Pikselöinti on tuttu efekti esimerkiksi kuvan kohdan sensuroinnista. Pikselöinnissä kuva (tai sen osa) jaetaan tietyn kokoisiin paloihin, joista kukin sumennetaan yksiväriseksi. Näin kuvan perussisällöstä voi saada selvää, mutta siitä ei voi erottaa yksityiskohtia. Pikselöintiäkin voi hyödyntää luovien efektien tekemisessä.

Esimerkkikuva pikselöinnistä - Keitä ovat kuvan mystiset miehet? Etsintäkuulutettuja rikollisia vaiko kenties GIMP taitureita?

Reunantunnistus

Reunantunnistus selittää hyvin pitkälti itse itsensä. Se etsii ja tuo esille kuvasta vain ääriviivat. Eri suotimet ja -algoritmit saavat aikaan erilaisia tuloksia, ja useimmat piirtävät ääriviivat valkoisella kaiken muun ollessa mustaa. Tällöin voit käänteistää värit aiemmin tässä oppaassa esitellyillä suotimilla.

Kuka on piirtänyt näin taidokkaan kuvan? Vai onko kyseessä hieman paranneltu reunantunnistus PowerLifestä syömässä?

Vääristykset

Vääristyksistä on apua lähinnä grafiikan teossa, jossa niistä löytyy toisinaan korvaamattomia työkaluja. Tähän kategoriaan on myös - ehkä hieman epäjohdonmukaisesti - sijoitettu myös Lens distortion -suodin (linssivääristymä), jonka nimi viittaa tämän valokuvauksessa esiintyvän ilmiön korjaamiseen.

iWarp

Tällä suotimella on ratkiriemukasta leikkiä kun kohteena on valokuva jostain henkilöstä. Sillä voi nimittäin väännellä kuvaa täysin järjettömillä tavoilla. Tässä käytöstä tuloksesta tulee täysin absurdi. Suotimen hyödyllisemmät käyttötarkoitusket löytyvät usein grafiikan teon piiristä. Tarkempia käyttökohteita on vaikea eritellä, sillä vain mielikuvitus on rajana. Pidä hauskaa!

Pientä lihasmassatreeniä ollu vireillä...

Kuvaukset (Määritä)

Nämä suotimet saavat aikaan järeämpiä muutoksia kuvassa. Monet tämän kategorian suotimista muokkaavat kohdetasoa jonkin toisen tason perusteella.

Kuvaa kappaleeseen

Tämä suodin tekee perin jännän työn. Se nimittäin vääntää valitun tason kolmiulotteisen kappaleen pinnalle. Voit valita seuraavista kappaleista: taso, lieriö, kuutio ja pallo. Voit säätää hyvin tarkasti suotimen asetukset kappaleen asentoa, valon väriä ja suuntaa sekä kappaleen pinnan heijastavuutta myöten.

Tässä kuva työstä ennen kappaleeseen kuvaamista... ... ja tässä sen jälkeen.

Syrjäytys (Displace)

Tämä on hieman mutkikkaampi suodin, joten älä välitä, vaikket heti tajuaisikaan sen toimintaa. Se vaatii toimiakseen kaksi tasoa: kohdetason ja syrjäytystason, tosin yksi taso voi toimia samanaikaisesti molempina. Rautalangasta karkeasti väännettynä syrjäytys muokkaa kohdetasoa pikseli kerrallaan niin, että se tutkii ensin vastaavaa pikseliä syrjäytystasolta ja siirtää (syrjäyttää) kohdetason pikseliä sitä enemmän, mitä enemmän tämä syrjäytyskartanpikseli poikkeaa tummuudeltaan arvosta 128. Tätä vaaleampia arvoja siirretään vasemmalle ja vastaavasti tummempia oikealle. Suotimen asetuksiin syötettävä Määrä -arvo merkitsee syrjäytyksen määrän pikseleinä, kun syrjäytystason pikseli on joko täysin valkoinen tai taysin musta. Katsotaanpa käytännössä.

Vasemmalla kohde, oikealla syrjäytyskartta (keltainen varoituskuvio on vain taustana). Ja tulos.

Kuten näet, ykkönen on siirtynyt oikealle ja alas, koska sitä vastaava ympyrä syrjäytyskartalla oli musta. Kolmonen taas päinvastoin. Kakkonen on pysynyt paikallaan, koska siltä kohdin syrjäytyskartta oli keskiharmaa. Myöskään läpinäkyvyydellä ei ole vaikutusta. Huomaa, millaista jälkeä syntyy, kun syrjäytyskartalla on sumeita ja pehmeitä siirtymiä tummuudesta toiseen.

Jotta tasoa voi käyttää syrjäytyskarttana, sen on oltava tismalleen saman kokoinen, kuin kohdetaso. Muutoin se ei ole valittavissa suotimen asetuksissa.

Luo (Hahmota)

Nämä tasot piirtävät tietynlaisia kuvioita sen sijaan, että muokkaisivat jo olemassa olevaa kuvaa. Kuviolla täytetään valittuna oleva taso, joten kannattaa luoda uusi, tyhjä taso näitä varten. Hahmota -suodinvalikko sisältää edelleen muutaman alavalikon.

Yhtenäinen kohina

Löytyy Pilvet -alavalikosta. Täyttää tason pilvimäisellä kuviolla, joka on erittäin monikäyttöinen. Siitä voi tehdä pilviä, savua, sumua, tulta tai vaikka salamoita. Yleisesti sitä voi käyttää "satunnaiskuviona". Jos rastitat kohdan Saumattomuus, voit pinota tuloksen kopioita päällekäin ja vierekkäin ilman, että niiden saumassa näkyy raja.

Yhtenäistä kohinaa, yksityiskohtaisuutena 5.

Liekki

Löytyy Luonto -alavalikosta. Tätä suodinta voisi melkein nimittää palkkioksi siitä, että jaksoit lukea koko tämän osan, nimittäin se osaa piirtää erittäin näyttäviä kuvioita muutamalla hiiren klikkauksella. Suotimen asetuksista sinun ei yleensä tarvitse koskea juuri mihinkään, mutta kun klikkaat Muokkaa, pääset etsimään Liekin, joka miellyttää silmääsi. Aukeava ikkuna voi näyttää sekavalta, mutta mepä selitämme.

Ikkunan alaosassa näkyvästä pudotusvalikosta nimeltään Variaatio voit valita haluamasi algoritmin. Gimp 2.6 toi mukanaan monta uutta algoritmia, etkä täten ihan heti ehdi kyllästyä jokaiseen. Kun olet valinnut haluamasi variaation, tutki, missä yhdeksästä ruudusta on hienoimman näköinen Liekki. Klikkaa sitä, valitsemasi menee keskimmäiseen ruutuun ja Gimp piirtää uudet esikatselut muihin. Ellei tässä yhteydessä ruutuihin ilmesty parempaa, paina Ok ja jälleen Ok. Gimp alkaa piirtää valitsemaasi Liekkiä koko tason kokoiseksi, missä saattaa mennä aika tovi, mutta odotus maksaa itsensä takaisin!

Esimerkki liekistä, joka on värjätty sinertäväksi.

Extra

Käyrät

Extraan ajateltiin pistää vielä jotain lisäsuotimia. Yksi ihan must on Käyrät (2.2: Värientoistokäyrät), joka on näppärä tapa fiksata kuvan värimaailmaa. Katsotaanpa, miltä se näyttää.

Värientoistokäyrä. Selitteet: Lähdeväri - Kohdeväri

Käyrät toimivat niin, että ensin jokaisen Lähdeväri -kohdan väriliu'un värin kohdalta katsotaan, missä kohtaa käyrä on sen yläpuolella ja tämän pisteen sijainti Kohdeväri -väriliu'ussa määrää miksi väriksi lähdeväri muuttuu. Kuva selventää:

Ruudukossa näkyy harmaa viiva, joka menee ruudun vasemmasta alareunasta oikeaan yläreunaan. Tämä on normaalisuora. Kohdissa, joissa käyrä on tämän suoran yläpuolella, muuttuu kuva vaaleammaksi ja päin vastoin. Kun siis seurataan kuvaan lisäämiäni värillisiä nuolia (ja huomataan, että käyrä on siinä kohtaa normaalisuoran alapuolella) nähdään, millainen värin muunnos tapahtuu.

Käyrä muuttaa harmaan sävyn selkeästi tummemmaksi.

Jos haluat säätää käyriä jotain tiettyä kuvan kohtaa silmällä pitäen, voit käyrää muokatessasi klikata tätä kohtaa kuvassa. Silloin käyräkaavioon ilmestyy viiva, joka ilmaisee mihin käyrän kohtaan juuri tämä alue kuvasta sijoittuu.

Kaavion yläpuolella olevasta Kanava -pudotusvalikosta voit vaihtaa kanavaa, johon käyrä vaikuttaa. Oletuksena valittu kanava on Arvo, mutta voit valita myös kunkin värikanavan tai vaikka alfakanavan.

Käytännössä

Tutkitaanpa pikaisesti mahdollisia käytännön sovellutuksia.

Tästä extremekuvasta tuli hieman turhan tumma.

Tällainen käyrä on koko ajan normaalisuoran yläpuolella, joten se vaalentaa kuvaa.

No nyt saa hieman paremmin selvää.

Toki käyrillä voi leikkiä hieman villimminkin. Katsotaanpa, mitä tällainen käyrä saa aikaan:

Aika jyrkkä käyrä. Millaisen muutoksen tällainen käyrä tekee?

Lähes pelkkää mustaa ja valkoista. Ihan nätti, eikös?

Loppusanat

Puuh, tämän osan kirjoittaminen saattoi vajota hälyttävästi pakonomaisen paahtamisen puolelle, mutta toivottavasti laatu on yhtä korkeaa kuin ennenkin. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että ainakin minä (=Peltzi) palan halusta päästä esittelemään seuraavaa aihettamme, elikkä Polkuja. Ne nimittäin kuuluvat Gimpin kätevimpiin ominaisuuksiin mahdollistaen vektorigrafiikan etujen hyödyntämisen myös Gimpissä. Aion kuitenkin malttaa mieleni sen kirjoittamisen suhteen sen ajan, että ehdin lukea hieman mietteitänne tämän osan suhteen. Kommenttiboksi on alla; tiedätte, mitä tehdä. Kiitos!

P.S: Kun suunnittelimme tämän opassarjan aloittamista, valitsimme viisi tärkeintä aihetta käsiteltäväksi. Kuten huomaat, näin neljännen osan myötä projektimme alkaa lähetä loppuaan. Mikäli mielessäsi on jokin tärkeä seikka, joka vielä ansaitsisi oman osansa tässä sarjassa, voit ehdottaa sitä tällä sivulla, josta löytyy myös lisätietoja.