GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 5: Polut - päivitetty 10.2.13

Polut

Ahh, viides osa, ja näiltä näkymin viimeinen. Tämän osan kirjoittaminen on ollut niin hauskaa, että se täyttää vanhan sanonnan "Lopussa kiitos seisoo". Polkujen hyödyntäminen käsittää laajan osa-alueen Gimpin käytössä, ja niistä saa paljon hyötyä toimeen jos toiseenkin.

Rasteri- ja vektorigrafiikka

Rasteri, hä? Mikä pirun vektori? Koitan nyt selittää mitä nämä tarkoittavat ja mitä eroa niillä on.

Rasterigrafiikka mielletään yleensä normaalimmaksi grafiikan muodoksi. Väittäisinpä jopa, että melkein jokainen tekemistäsi töistä on rasterigrafiikkaa. Rasterigrafiikka koostuu pikseleistä. Kun kuvaa skaalataan isommaksi, myös pikselit isonevat ja kuvasta tulee epätarkka. Kaikki .png- ja .jpg-päätteiset kuvat ovat rasterigrafiikkaa. Kohtalaisen yleinen ilmiö tämä rasterijutska siis.

Vektorigrafiikka liittyykin läheisemmin polkuihin. Vektorigrafiikka ei nimittäin koostu pikseleistä, vaan ankkureista, niiden välisistä viivoista ja niiden rajaamista alueista (Gimpin tapauksessa vektorigrafiikan mahdollisuudet rajoittuvat kahteen ensinmainittuun). Eli yksinkertaisemmin vektorigrafiikka koostuu poluista. Vaikka kuvaa skaalaisi kuinka isoksi, pysyy se tarkkana eikä sumene. Huonoina puolina voi mainita sen, että aivan pikselin tarkasti viivoja on vaikea asetella, ja sen, että tiedostomuotojen tuki on vielä heikkoa. Esim. moninen on vaikea avata vektorigrafiikkatiedostoja, ja töidesi ihastelu saattaa katketa siihen.

Eli... rasterigrafiikka tallennetaan näin:
Kuvan koko on 400 pikseliä kertaa 300 pikseliä. Ensimmäinen piste on 120 punainen, 14 vihreä, 50 sininen ja 20 läpinäkyvä. Toinen on...

vektori taas näin:
Kuvan koko on 400 pikseliä kertaa 300 pikseliä. Siinä on monikulmio, jonka kulmat sijaitsevat pisteissä..., reuna 10 milliä, musta, täyttö punainen...

Mutta kumpi on sitten parempi? Se riippuu käyttötarkoituksesta. Vertaillaanpas:
Rasterigrafiikka sopii yksinkertaisiin töihin, joita ei ole tarkoitus skaalata. Allekirjoituskuvat, avatarit, taustakuvat. Jokainen pystyy katselemaan rasterigrafiikkaa vaivatta, ja myös sen tekeminen mielletään helpommaksi.
Vektorigrafiikka taasen sopii töihin joita pitää skaalata. Paras esimerkki ovat logot. Saman logon pitää sopia lippikseen, t-paitaan, rintanappiin ja kadun halki ylettyvään banderolliin. Otat esille logon vektroigrafiikalla toteutettuna ja skaalaat oikean kokoiseksi. Helppo homma. Mutta esimerkiksi allekirjoituskuvia on turha tehdä vektorigrafiikalla, ja se olisi oikeastaan mahdotontakin. Vektorigrafiikan haittoina ovat jo todetut tiedostomuotojen huono tuki ja kovin tarkkojen kuvien tekemisen vaikeus.

Polkujen luominen ja muokkaaminen

Wilberin siluetti polkuina.

Polkuja luodaan polkutyökalulla (pikanäppäin B). Polun luominen alkaa aina ankkureiden asettelemisesta. Ankkurit ovat eräänlaisia kiintopisteitä polussa, ja ne määrittelevät oleellisilta osin polun muodon. Kun klikkaat polkutyökalulla jotain tyhjää kohtaa kuvassa, siihen ilmestyy ankkuri, joka merkitään ympyrällä. Jos painat hiiren painikkeen pohjaan ja vedät osoitinta, saat ankkurin, josta lähtee kaksi säätökahvaa vastakkaisiin suuntiin. Näiden kahvojen suunta määrää mihin suuntaan polku menee ja pituus sitä, kuinka voimakkaasti. Nyt sinulla on siis ankkuri.

Kun luot seuraavan ankkurin, ensimmäinen pätkä polkua syntyy ankkureiden väliin, ja sen muoto riippuu kummankin ankkurin säätökahvojen suunnasta ja pituudesta. Aseta vielä kolmas ja neljäs ankkuri ja katso kuinka polkusi muodostuu.

Polun osat

Jos rastitat polkutyökalun asetuksista kohdan Monikulmainen, ankkureihin ei tule säätökahvoja vaikka pitäisitkin hiiren painiketta pohjassa niitä luodessasi. Tästä seuraa, että jokaisen ankkurin kohdalle tulee kulma, ei kaarretta.

Kun luot polkua, pidä taustalla yksivärinen taso. Silloin polku on helppo hahmottaa.

Jos haluat luoda polusta lenkin, eli yhdistää sen päät toisiinsa, niin paina viimeisen ankkurin jälkeen CTRL -näppäin pohjaan ja klikkaa ensimmäistä ankkuria. Näin näiden ankkureiden väliin ilmestyy polku, joka sulkee lenkin.

Polun päiden yhdistäminen.

Kun sinulla on valmis polku, voit muokata sitä usealla tavalla.
Voit tarttua hiirellä ankkuriin ja siirtää sitä tai sen säätökahvoja erikseen.
Voit tarttua hiirellä kahden ankkurin väliseen polun pätkään ja vetää sitä, jolloin näiden ankkureiden säätökahvat liikkuvat hiiren liikkeiden mukaisesti.

Polun perusmuokkaustoiminnot.

Käytössäsi on myös muutama näppäinyhdistelmä, jotka kannattaa painaa mieleen:

CTRL
Yhdistää polun päät niin, että polusta tulee lenkki.
Pidä pohjassa klikatessasi polkua, niin saat siihen kohtaan uuden ankkurin.
SHIFT
Pidä pohjassa klikatessasi jostain muualta kuin polusta, niin polkuun tulee uusi osa (eli se koostuu useammasta erillisestä polusta).
Pidä pohjassa valitessasi olemassaolevia ankkureita, niin valituksi tulee jokainen klikkaamasi ankkuri yhtä aikaa.
Pidä pohjassa säätäessäsi ankkurin kahvaa, niin molemmat säätyvät symmetrisesti.
Pidä pohjassa vetäessäsi polkua, niin viereisten ankkureiden säätökahvat säätyvät symmetrisesti.
ALT
Pidä pohjassa, niin voit siirtää polun osaa.
SHIFT+CTRL
Pidä pohjassa klikatessasi polkua, niin klikattu pätkä poistetaan.
Pidä pohjassa klikatessasi ankkuria, niin se poistetaan.
SHIFT+ALT
Pidä pohjassa, niin voit siirtää koko polkua.

Dokumentin polkujen hallinta

Yksi kuvatiedosto voi sisältää useita eri polkuja. Polkuja voi hallita polkuikkunasta samaan tapaan kuin tasoja voi hallita tasoikkunasta. Jos Gimpissäsi ei ole polkuikkunaa esillä (se on oletuksena välilehtenä tasoikkunan vieressä), saat sen esiin kuvaikkunan työkaluriviltä kohdasta Ikkunat -> Telakoitavat ikkunat -> Polut.
Tämän ikkunan kautta onnistuu monet toimenpiteet, jotka ovat vastaavia tasoillekin, kuten lisäys, poisto ja yhdistäminen.

KUVA! Polkuikkunan kautta voit hallita kuvan polkuja.

Polkujen käyttö muiden työkalujen kanssa

Yhteistyö on voimaa, ja siksi poluista saa suurimman hyödyn irti, kun sitä käytetään tehokkaasti yhdessä muiden Gimpin työkalujen kanssa.

Polut ja valinnat

Jos peruskuvioiden muotoiset valinnat eivät riitä tarpeisiisi, niin polut laajentavat tätä aspektia huomattavasti. Voit luoda valinnan reunan poluilla ja sen jälkeen valita polun rajaaman alueen. Polusta tehdään valinta klikkaamalla polkuikkunan alareunassa olevaa painiketta Polku valinnaksi.

Tyylikäs Pollin piirtämä "kolmio", josta saadaan näppärästi valinta.

Kun pidät osoitinta hetkosen Polku valinnaksi -painikkeen päällä, näet pikanäppäimet, joiden avulla voit yhdistää uuden valinnan vanhaan osassa 2 esiteltyyn tapaan. Muistin virkistykseksi kyseessä siis on valinnan lisäys, erotus ja leikkaus.

Valinnan luominen polusta on yksi keino piirtää se kuvaan täyttämällä valinnan jollain värillä.

Ensin luodaan polku, sitten se muutetaan valinnaksi ja lopuksi valinta täytetään.

Polut ja piirtäminen

Polkua pitkin piirtäminen on itsestäänselvä ominaisuus, mutta siihenkin liittyy jokunen pikku kikka.

Polkua pitkin piirtäminen

Simppelein tapa jättää polun jälki kuvaan on käyttää Piirrä polkua pitkin -työkalua. Kun olet tehnyt polun, klikkaa polkuikkunan alareunassa olevaa Piirrä polkua pitkin -painiketta. Siitä voit asettaa viivan tyylin (paksuuden, katkonaisuuden, reunanpehmennyksen ja niin edelleen) TAI valita piirtotyökalun, jolla polku piirretään. Tässä tapauksessa viivan jälki määräytyy siitä, millaiset asetukset olet laittanut kyseiseen työkaluun.

GS:n logo ensin polkuna ja sitten piirretttynä.

Voit myös piirtää polkua pitkin käsin. Tämä käy helposti valitsemalla Näytä-valikosta "Kiinnitä aktiiviseen polkuun". Tällöin kursori napsahtaa polkuun aivan kuin apulinjoihinkin. Katso osa kaksi.

Polut ja muunnostyökalut

KUVA! Muuntotyökalut

Tämä on lempiominaisuuteni Gimpissä. Osassa 3b esitellyt muunnostyökalut nimittäin ovat käytettävissä tasojen lisäksi myös poluille. Ne otetaan käyttöön poluille työkalun asetuksista, ja kun asetus on tehty, työkalu otetaan käyttöön polkua klikkaamalla.

KUVA! Tästä voit asettaa työkalut toimimaan poluille.

Muunnostyökalujen käyttö tasoille saattaa ennen pitkää heikentää kuvan laatua, mikä ei tietenkään ole hyvä. Jos tason sisällön voi toteuttaa polkuina, voit soveltaa muunnostyökaluja polkuihin ilman tätä laadun heikkenemistä. Polkujen laatu ei tasoista poiketen heikkene edes suurennettaessa.

KUVA! Esimerkiksi perspektiivimuunnos kannattaa tehdä poluille, sillä laatu ei heikkene.

Polut ja tekstityökalu

Polkujen hyödyntäminen tekstityökalun kanssa tarjoaa huomattavasti monipuolisempia keinoja tekstin muokkaamiseen. Näin voit luoda paljon rikkaampia ja näyttävämpiä tehosteita muutoin tympeän näköisiin teksteihin.

Teksti poluksi

Tekstityökalun asetuksien alareunassa on kaksi painiketta, joista toinen on Polku tekstistä. Kun sitä klikkaa, käsiteltävänä oleva teksti ilmestyy polkuna polkuvalikkoon sellaisena, miltä se silloin näyttää kuvaikkunassa huomioiden muun muassa fontin, koon ja rivityksen. Polkuna siihen pätee kaikki tässä osassa esitetyt polkujen kikat ja hienoudet.

Star Wars -teksti. Kun tekstin muuttaa ensin poluksi, sitä voi väännellä siististi.

Teksti polkua pitkin

Toinen mainituista painikkeista on nimeltään Teksti polkua pitkin. Se edellyttää, että dokumenttiisi kuuluu ainakin yksi polku. Tämä toiminto pistää käsiteltävänä olevan tekstin menemään valittua polkua pitkin ja tallentaa tuloksen omana polkunaan. Käytännössä siis se tehdään näin:
1. Luo polku, jota pitkin tahdot tekstisi kulkevan.
2. Ota tekstityökalu ja kirjoita teksti haluamallasi fontilla ja fonttikoolla.
3. Klikkaa kirjoittamaasi tekstiä hiiren oikealla painikkeella ja klikkaa ilmestyvästä valikosta kohtaa Teksti polkua pitkin.
Polkuvalikkoon ilmestyy uusi polku, joka sisältää polkua pitkin kulkevan tekstin.

Huomaa, että jos käsiteltävä teksti on kuvassa rivitettynä, kulkee teksti polkua pitkin edelleen rivitettynä, mikä ei yleensä ole toivottavaa. Varmista siksi, että tekstille varaamasi alue on tarpeeksi suuri, jotta rivinvaihtoja ei ole tarpeen laittaa.

Polkujen ja tekstityökalun allianssina syntyy kiemurteleva teksti.

...ja lopputulokseen voi taas soveltaa vaikkapa perspektiivityökalua.

Extra

Polkujen tallentaminen

Polut tallentuvat kätevästi xcf-tiedostossa tasojesi mukana, mutta joskus ilmenee tarve saada tallennettua polut erikseen. Tällöin klikkaa Polut-ikkunaa oikealla hiiren painikkeella ja valitse "Vie polku tiedostoon". Eteesi aukeaa normaali tallennusikkuna, jossa valiset tiedostopolun ja tiedostosi nimen. Käytä tiedostotunnistetta .svg. Silloin polkusi on sellaisenaan katseltavissa kaikissa svg -formaattia tukevissa ohjelmissa.

Polkujen tuominen tiedostosta

Voit tuoda polun muutamallakin eri tavalla. Voit klikata Polut-ikkunaa oikealla hiiren painikkeella ja valita "Tuo polku tiedostosta". Sitten vain etsit polkusi ja se ilmestyy polkuluetteloon automaagisesti.
Voit myös avata haluamasi polkutiedoston suoraan Gimpiin klikkaamalla sitä oikealla hiiren painikkeella ja valitsemalla Edit with Gimp. Kun polku avataan näin, Gimp avaa sen rasterimuotoisena ja kysyy, kuinka suurena se piirretään. Jos tahdot, että myös alkuperäiset polut tuodaan mukaan, voit rastittaa kohdan Tuo polut.

XCF -tiedoston mukana tallennetut polut ovat polkulistassa valmiina heti kun kuva avataan.

SVG

Osassa kolme käsiteltiin liuta bittikarttagrafiikkaa tallentavia tiedostoformaatteja. Nyt polkujen yhteydessä on hyvä käsitellä erästä vektorigrafiikkaa varten kehitetystä formaatista, ja tämä formaatti on tietenkin SVG, eli Scalable Vector Graphics. Kuten on sanottu, vektorigrafiikan merkittävin etu on mahdollisuus skaalata sitä ilman laadun heikkenemistä. SVG -formaatti mahdollistaa kuvan tallentamisen vektorimuotoon, jolloin tämä etu on olemassa aina tiedostoa käytettäessä. Gimp osaa tallentaa polut SVG -muodossa ja tuoda polut SVG -tiedostosta käsiteltäväksi.

Jos käytät usein jotain tiettyä kuviota, kuten logoa, on se järkevää tallentaa erikseen SVG -formaatissa. Silloin, sen lisäksi, että se vie vain vähän tilaa, voit aina tarvittaessa skaalata sen sopivan kokoiseksi tarkoituksen mukaan. Myös monet selaimet osaavat näyttää SVG -tiedostoja sellaisenaan.

Varsinaiseen vektorigrafiikkatyöskentelyyn Gimp sisältää varsin vähäiset työkalut, sillä siinä vektorigrafiikka on vain tukena rasterigrafiikan työstämisessä. On toki olemassa erityisiä vektorigrafiikkaeditoreja, kuten Gimpin kanssa mainiosti yhteen sopiva niinikään vapaan lähdekoodin ohjelma Inkscape. Yhdessä tämä parivaljakko täyttää vaativammankin graafikon tarpeet.
Vektorigrafiikasta Gimp tukee käytännössä pelkkiä ääriviivoja, mutta kunnollinen vektorigrafiikkaeditori käsittelee ääriviivoja ja niiden rajaamia alueita, jolloin SVG tiedosto voi sisältää ääriviivojen väriä, paksuutta, kuviota ja alueiden täytön kuviolla tai vaikka väriliu'ulla aina täysin skaalattavassa muodossa.

Loppusanat

Nyt on esitelty vektorigrafiikan mahdollisuudet Gimpin käytössä, toivottavasti olette oppineet ottamaan siitä kaiken hyödyn irti omissa töissänne. Nyt olemme myös toteuttaneet alkuperäisen suunnitelmamme OpiGIMP sarjastamme eikä uusia osia taida näillä näkymin olla tulossa. Olemme iloisia jos olemme onnistuneet auttamaan juuri sinut alkuun Gimpin kanssa ja toivomme että urasi sen parissa tulee olemaan pitkä ja hedelmällinen. Näin lopussa lienee tarpeen esittää kiitollisuutemme kaikkien lukijoidemme lisäksi heille, jotka ovat esittäneet mielipiteitään ja ideoitaan opassarjamme kehittämiseksi. Erityiskiitos Japustiinille ja JuhaK:lle.

Tähän loppuun vielä kiinnostavaa statistiikkaa. Aloimme työstää tätä projektia viime heinäkuussa. Julkaisimme ensimmäisen osan 10.8.2008, toisen 3.9.; kolmannen 3.10 ja neljännen 10.11. Pelottavan säännöllistä? Noh, tämän viimeisen osan kohdalla olen pitänyt hieman joululomaa Pollin hoputtamisesta ja kirjoittelen tätä finaalista kappaletta 27.12. kello 20.36 (näppikseni kellon mukaan) juuri sopivasti PowerLifen tiuskiessani huonoille sanavalinnoilleni vieressäni. Yhä vain mielenkiintoisempaa on, että sivustomme etusivua on ladattu 6427 kertaa, osaa 1 1310, osaa 2 1023, osaa 3 1596 (note: osa oli jaettu kahtia) ja osaa 4 481. Osaa viisi... öö hm. 14. Huomioitavaa on, että lataustatistiikastamme vastaa JuhaK:n skripti, jonka luotettavuus on Jimm's PC Storen luokkaa.

Kiitos vielä kerran, tulkaa GIMP Suomeen moikkaamaan. Gimpatkaa kiltisti. Näkemiin ja kuulemiin, me rupeamme katsomaan väkivaltaelokuvia. Moops ->