GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 7: Kielen vaihto - päivitetty 28.11.12

Gimpin kielen vaihtaminen

Gimpin aiemmista versioista puuttui käyttöliittymän piiriin sisällytetty mahdollisuus vaihtaa sen kieli. Gimpin pyrkimyksenä oli käynnistyä järjestelmän kielellä, mutta ilmeisesti se joskus epäonnistui, ja asian korjaaminen oli vaikeaa. Siksi alunperin lisäsin tämän osan. Nyt Gimp 2.8:n julkaisun jälkeen korvasin vanhan sisällön seuraavalla:

Gimp 2.8:ssa kielen voi vaihtaa ohjelman omista asetuksista!

Kielen valinta Gimp 2.8:ssa.

< Gimp 2.8

Opiskelen tietotekniikkaa yliopistossa, ja ohjelmistokursseilla on käsitelty jonkin verran muutosvastarintaa. Sellaista on ollut havaittavissa myös Gimp 2.8:a kohtaan, ja vaikken ole vielä kuullut pätevää syytä olla päivittämättä, ajattelin olla kiltti ja pitää vanhan ohjeistuksen esillä.

Vastapalvelukseksi voit tulla Gimp Suomeen kertomaan, mikset suostu käyttämään 2.8:a ja ehkä löydämme ratkaisun siihen ongelmaan. Uusi versio kuitenkin toi kohtalaisen paljon uusia, hyviä ominaisuuksia, joita olisi sääli olla käyttämättä.

Pitemmittä puheitta, WANHOJEN Gimp -versioiden kielen vaihto:

"Mistä voin ladata gimpin suomen kielisenä?"

Vastaus: Et voi ladata Gimpiä mistään ILMAN suomen kieltä. Käännösten osalta Gimpistä on ladattavissa vain ja ainoastaan yksi versio, jonka mukana tulee kaikki käännökset. Asennusvaiheessa voit päättää, asennatko käännökset vai käytätkö Gimpiä oletuskielellä (eli englanniksi). Tässä on ensimmäinen seikka, joka sinun on huomioitava. Tarkista siis, että asennuksen yhteydessä määritit käännökset asennettaviksi.

Tarkista, että asennat Translations -komponentin.

"Asensin käännökset ihan varmasti, mutta ei silti aukea suomeksi. Apua?"

Gimp katsoo automaattisesti, mikä kieli/sijainti on määritetty käyttöjärjestelmäsi lokaaliksi. Jos se on ruotsi, Gimp aukeaa ruotsiksi. Jos se on ruotsi(Suomi), Gimp aukeaa ruotsiksi. Jos se on suomi(Suomi), Gimp aukeaa suomeksi. Tässä toinen huomioitava seikka. Tarkista siis, että käyttöjärjestelmäsi lokaali on puhdas Suomi.
Mene siis Ohjauspaneeliin ja sieltä Alue- ja kieliasetukset.

Tarkista, että tietokoneesi tietää sinun asuvan Suomessa. Käy myös läpi kaikki muutkin kieli- ja lokaaliasetukset tästä ikkunasta.

"Haluan ehdottomasti käyttää konetta brassiportugaliksi, mutta silti Gimpiä suomeksi." tai "Ei auta tuokaan, olen ihan varmasti säätänyt lokaalin oikein."

Sitten sinun on luotava järjestelmääsi uusi ympäristömuuttuja, jolla määrität sitä hyödyntävien ohjelmien kielen. Mene Ohjauspaneeliin, sieltä Järjestelmä ja sieltä Järjestelmän lisäasetukset.

Tarkista, että olet oikealla välilehdellä. Klikkaa Ympäristömuuttujat.

Kohdasta Uusi... voit luoda uuden ympäristömuuttujan. Syötä aukeavaan ikkunaan arvot kuten kuvassa.

Sitten hyväksy säätösi klikkaamalla OK kaikkiin kolmeen ikkunaan, jotka olet prosessin aikana avannut. Käynnistä sen jälkeen GIMP uudelleen. Jos se ei nyt ole suomeksi, mahtini ei ole ollut riittävä. En osaa enempää avittaa.