GIMP Suomi • #gimp-suomi @ freenode

Alkeet osa I


By: JuhaK 28.01.2009 18:02
Yleistä

GIMP (Gnu Image Manipulation program) on ilmainen ja erittäin monipuolinen kuvankäsittelyohjelma, joka kelpaa monesti myös vaativamman kuvankäsittelijän tarpeisiin. Kuvankäsittelykurssilla opettelemme käyttämään tätä ohjelmaa. Muitakin kuvankäsittelyohjelmia on toki olemassa, yksityiskäyttäjillä kuuluisin kuvankäsittelyohjelma lienee Paint Shop Pro, joka maksaa noin 100 euroa. Paint Shop Pro:n etuna on helppokäyttöisyys, suppeus, nopea toimivuus ja laaja käyttäjäkunta sekä alan kirjallisuus.

Kaikkein kallein kuvankäsittelyohjelma, Photoshop CS, on CMYK-tukensa ja monien hyvien työkalujensa ja algoritmiensa ansioista aivan omaa luokkaansa mutta maksaa valitettavasti noin 600 euroa (Photoshop CS3). Työmarkkinoilla Photoshop on miltei aina se kuvankäsittelyohjelma, jonka taitamista kysytään. Mutta täytyy muistaa että kuvankäsittelytaito ratkaisee, ei ohjelmat. Jos sinulla on hyvät kuvankäsittelytaidot, opit kyllä lyhyessä ajassa käsittelemään mitä tahansa kuvankäsittelyohjelmaa. Photoshopin ominaisuuksien takia se on myös yleinen piraattituote. Tätä linjaa en voi tietysti suositella kenellekään. Parempi olla rehellinen GIMP-harrastaja kuin N00b-piratephotoshoppari. Todellinen Guru ei wareta!

Huomio! Vastoin yleistä harhaluuloa "Photoshop CS" ja "Photoshop Elements" ovat eri kuvankäsittelyohjelmia. Photoshop Elements on nimensä mukaan (Elements=perusteet) karsittu versio Photoshopin täysversiosta, ja Photoshop Elementsin hinta ja suorituskyky vastaa lähinnä Paint Shop Pro:ta. Se, että kumpaa Photoshop-versiota yleisnimitys "Photoshop" tarkoitetaan, on voimakkaasti tapauskohtaista. Internetistä saa kyllä Photoshop CS:n kokeiluversion, ja kannattaa todellakin hankkia itselleen Photoshopin perustaidot, ne ovat kullan arvoisia. Tässä välissä esitän omat mielipiteeni eri kuvankäsittelyohjelmien hyvistä ja huonoista puolista. Nämä ovat luonnollisesti vain omia mielipiteitäni mutta enemmistö tuntuu olevan samaa mieltä kanssani:

Paint Shop Pro/Photoshop Elements

+Helppokäyttöinen, looginen

+Hyvä suomennos

+Halpa

+Yleinen, varsinkin kotikäytössä

+Paljon myös suomenkielistä alan kirjallisuutta ja WWW:stä löytyviä vinkkejä

-Suppeat toiminnot

Photoshop CS

+Helppokäyttöinen perustehtävissä, mutta vaikeitakin asioita löytyy

+Monipuolinen

+Standardin asemassa ammattilaiskäytössä

-Kallis

GIMP

+Ilmainen

+Erittäin monipuoliset suotimet

+Toimii myös vaihtoehtoisilla käyttöjärjestelmillä

+Harrastelijat auttavat erittäin mielellään toisiaan

-Vähän kirjallisuutta, vähän suomenkielistä WWW-materiaalia

-Aloittelijalle usein sekava ja vaikea käyttöliittymä

-Pikkubugit ja usein vanhentuneet ja melko sekavat manuaalit sekä dokumentit

-CMYK-tuki puuttuu.

Omasta kokemuksestani kuitenkin voin suositella GIMP-ohjelmaa monenlaiseen käyttöön- puutteistaan huolimatta se on erittäin hyvä ohjelma jopa kaupalliseen tuotantoon. Toisaalta jos jossakin maksullisessa kuvankäsittelyohjelmassa on kätevä toiminto, mitä tarvitset kätevästi työssäsi, ei kannata alkaa kikkailemaan GIMP:in kanssa- maksulliset ohjelmat voivat maksaa itsensä melko nopeasti takaisin, mutta monesti ne voivat olla myös tarpeeton menoerä.

GIMP:in alkeistoiminnot

Kaksi tärkeintä termiä

GIMP:in kaksi tärkeintä termiä ovat työkaluikkuna ja kuvaikkuna. Tässä ovat kaikki ikkunat mitä tarvitset. Muut mahdollisesti avautuvat ikkunat voit sulkea. Työkaluikkuna on kuvan 1 näköinen ikkuna, jossa sijaitsee graafiset objektit eri kuvanmuokkaustyökaluille. Ikkuna sisältää myös siveltimen koon ja muodon, taustavärin, taustakuvan sekä edustavärin määritteet. Lisäksi työkaluikkunan valikkoriviltä saadaan kaikenlaisia toimintoja. Näitä asioita käsitellään myöhemmin.

Kuvaikkuna on taas yksinkertaisesti ikkuna, johon valitsemamme kuva avautuu.

GIMP käynnistyy valitsemalla valikosta GIMP-ohjelman ja painamalla sitä. ”Vinkki”-ikkunan kohdalla voit napsauttaa ”Close”-painiketta. GIMP:in työkaluikkuna on seuraavanlainen:

http://gimp-suomi.org/kuvat/tyokaluikkuna.jpg
Kuva 1. GIMP:in työkaluikkuna

Huomio! Yleisin hämmästyksen aihe GIMP:in avaamisessa ensimmäistä kertaa on se, että miksi työkalujen asetukset eivät näy työkaluikkunan alaosassa kuten itselläni, vaan alaosa on tyhjä. Vastaus tähän mysteeriin löytyy täältä. Jos olet aloittelija, lienee viisainta säätää työkalut linkin ohjeiden mukaisesti, silloin opiskelu sujuu nopeammin eteenpäin.

Huomio 2! Ensimmäisellä kerralla sinulla aukeaa todennäköisesti myös muita ikkunoita kuin kuvan 1 kaltainen ikkuna. Kuitenkin GIMP:iä opettaessani olen huomannut, että aloittelijalle on fiksua sulkea kaikki muut ikkunat paitsi tämä työkaluikkuna. Siinä on kaikki mitä tarvitset, eikä mitään ylimääräistä tai asioita monimutkaistavaa.

Kuvan lataaminen kuvankäsittelyohjelmaan

Kuvankäsittelyn harjoittelu alkaa yleensä siitä, että kuva ladataan kuvankäsittelyohjelmaan. Miten kuva saadaan ladattua GIMP:iin? On olemassa oikeita tapoja ja vääriä tapoja.

Tapa 1 (helpoin)

Yleensä aloittaessamme kuvankäsittelyn harjoittelua otamme treenauskuvamme Internetistä. Tämä onkin hyvä tapa, koska Internet on loputon kuvavarasto, kunhan vain muistamme että varmuuden vuoksi muokkaamiamme kuvia ei ole hyvä julkaista mahdollisten tekijänoikeuskiistojen vuoksi. Kuvan kopiointi onnistuu, kun menemme mihin tahansa nettisivulle jossa vain on kuvia ja painamme hiiren kakkospainiketta valitsemamme kuvan päällä, valitsemme avautuvasta valikosta "kopioi". Sen jälkeen kuvan 1 käyttöliittymässä valitsemme "Tiedosto"=>"Kuvan syöttö"=>"Liitä uutena". Kuva aukeaa automaattisesti uuteen ikkunaan, jota nimitämme kuvaikkunaksi. Työskentele kuvan kanssa ja tallenna se tämän jälkeen kovalevylle ("Tiedosto"=>"Tallenna nimellä..."). Haittapuolena tässä helpossa tavassa on se, että aloitteleva kuvankäsittelijä ei kovinkaan usein muista tallentaa työtään monen tunnin uurastuksen jälkeen. Tämän jälkeen sähkökatkos tai tietokoneen sekoaminen voi harmittaa. GIMP:issä ei ole automaattista tallennustoimintoa, vaan kaikki tallentamiset täytyy tehdä itse!

tapa 2 (vaikeampi, mutta varmempi)

Ota joku kuva esimerkiksi Internetistä (mene selaimella halutulle sivulle ja painamalla hiiren kakkospainiketta halutun kuvan päällä. Valitse vaihtoehto "Tallenna nimellä" ja toimi ohjeiden mukaan) ja lataa se tietokoneellesi johonkin kansioon. Tässä oppaassa oletetaan, että osaat tehdä tämän ilman tarkempaa erillistä neuvoa ja tiedät myös, miten etsit tämän kansion ja tiedoston tietokoneeltasi. Jos et tiedä, miten tämä tehdään, suosittelen että käyt läpi käyttöjärjestelmäsi(Windows, Linux, Mac...) alkeet ennen GIMP:iin tutustumista. Valikosta ”Tiedosto”=>”Avaa” saat seuraavan käyttöliittymän avattua Windowsin työpöydälle:

http://gimp-suomi.org/kuvat/avaaikkuna.jpg
Kuva 2. GIMP-ohjelman "avaa kuva"-käyttöliittymä

Ylläoleva valikko eroaa jonkun verran Windowsin perinteisestä, mutta pienen totuttelun jälkeen kaikki on selvää. Ideana on se, että vasemmalla puolella ovat massamuistit (C:-asema, D:-asema jne.), keskellä olevassa ikkunassa on sen sisältämät kansiot. Kansioita voi klikata ja mennä siten eteenpäin, ja myös tiedostot (erityisesti kuvatiedostot) näkyvät samassa ikkunassa missä kansiotkin. Napsauttamalla taas keskimmäisessä ikkunassa kansion kuvaa, jonka nimenä on kaksi pistettä, "..", pääset kansiorakenteessa "taaksepäin". Napsauttamalla kuvatiedostoa hiiren ykköspainikkeella kerran saat sen oikeanpuoliseen esikatseluikkunaan (jossa lukee tällä hetkellä: "Ei Valintaa") ja kaksoisnapsauttamalla saat sen avautumaan. Toinen vaihtoehto avata kuva on napsauttaa sitä kerran jolloin se muuttuu siniseksi. Tällöin sanomme että valinta on aktiivinen. Tämän jälkeen painamme oikeasta alakulmasta nappia "Avaa". Valitse kuva ja avaa se GIMP:illä:

http://gimp-suomi.org/kuvat/kuvaikkuna.jpg
Kuva 3. Skootterin maski GIMP:in työpöydällä

Tapa 3 (väärä tapa!)

Mene Internetiin ja ota taas hiiren kakkospainikkeella jälleen valitsemasi kuvan päällä "Kopioi". Tämän jälkeen ota kuvan 1 käyttöliittymässä "Tiedosto"=>"Uusi" ja paina ilmestyvästä käyttöliittymästä "OK". Tämän jälkeen liitä kuvasi käyttöjärjestelmäsi leikepöydällä (Ctrl+V) ikkunaan. Tämä tapa on väärä sen takia, että se luo kuvaan kaksi eri tasoa. Tasoihin palaamme myöhemmin, mutta kun ei vielä ymmärrä mitä ne tarkoittavat, niin ne vain sotkevat ja sekoittavat työskentelyä. Toki jos on taitava kuvankäsittelijä niin pystyy yhdistämään nämä kaksi tasoa toisiinsa ennen työskentelynsä aloittamista, mutta mitään, minkä pystyy tekemään helpommin ei kannata tehdä vaikeammin.

Tallentaminen eri formaateissa

Huomio! Joillakin vanhoilla Windows98-koneilla tiedostojen tallentaminen eri versioina aiheuttaa GIMP:in kaatumisen. Tälle ei voi mitään, koska GIMP:in tukeminen Windows 98-käyttöjärjestelmälle on lopetettu. Formaattien vaihtoa varten tehokkain ja hyödyllisin ilmaisohjelma on Irfanview. Kuitenkin tämä on verrattain harvinainen ilmiö.

Oletetaan nyt, että kuvamme on vaikka .jpg-kuva. Kaikkein yleisimpiä rutiinitehtäviä mitä kuvankäsittelyssä täytyy tehdä on kuvan formaatin vaihto. Formaattia sanotaan myös tiedostopäätteeksi tai tiedostotunnisteeksi. Jokainen kuva tietokoneessa on talletettu tietyllä formaatilla, joka on algoritminen tapa pakata kuva. Formaatti ilmaistaan tiedoston päätteenä pisteen jälkeen, ja yleisimpiä kuvaformaatteja ovat .jpg, .gif, .bmp ja .png. Muitakin formaatteja löytyy, mutta niitä ei liene syytä käydä tässä läpi. Täällä olen selittänyt yksityiskohtaisemmin eri formaattien ominaisuuksia, jos joku on kiinnostunut.

Mitä formaattien vaihdosta sitten on hyötyä? Esimerkiksi tietyt julkaisuohjelmat hyväksyvät vain tiettyjä formaatteja. Tällöin kuvan formaatti täytyy vaihtaa toiseksi, koska muuten sitä ei voida käyttää. Tärkeää on myös muistaa, että esimerkiksi .bmp-formaatti ei kelpaa WWW-julkaisuun. Jos haluat julkaista tietyn kuvan WWW-sivuillasi, on sinun muutettava se vaikka .png tai .jpg-muotoon. Toisia syitä formaatin vaihtoon voi olla esimerkiksi vähemmän muistia käyttävän formaatin valitseminen levytilan säästämiseksi ja kyseistä kuvaa käyttävän ohjelman nopeuttamiseksi.

GIMP:issä saat tallennettua kuvasi eri formaatissa yksinkertaisesti antamalla sille tallennusvaiheessa ("Tiedosto"=>"Tallenna nimellä") eri formaatti. Esimerkiksi jos sinulla on kuva nimeltä puu.jpg, tallentalla se nimellä puu.png se tallentuu jpg-formaatin sijasta png-formaatissa.

http://gimp-suomi.org/kuvat/tallennaikkuna.jpg
Kuva 4. Tiedoston tallentaminen eri formaatissa, tässä tapauksessa .png-formaatissa.

Napsauttamalla kuvassa 4 kohtaa Selaa muita kansioita saat talletettua kuvasi myös muualle kuin GIMP:in oletuskansioon.

Tehtävä 1: tallenna jpg-formaatissa kuvasi myös formaateissa png ja bmp, tai jos se on muodossa png tai bmp, niin kahdessa muussa muodossa. Katsele ja vertaile kuvia, näkyykö laaduissa eroja? Kokeile myös muuttaa jpg-formaatissa oleva valokuva gif-formaattiin.

Tehtävä 2: luo C:-levyn juureen uusi kansio, vaikka nimellä "GIMP2". tallenna kuvasi tänne.

-----------------------
Alkuperäinen opas: http://www.joutsi.com/gimp/gimp1.html
Muokkasin oppaan vastaamaan GIMP 2.4.2 versiota. Joitakin kohtia saattoi jäädä huomaamatta. Joten ne jotka asiasta tietävät voivat antaa korjausvinkkejä. Ettei aloitteleville gimppaajille tule pahamieli ;)

Kommentointi:
Nimimerkki:
Nimen toinen kirjain:
Viestisi:

Nimen toinen kirjain syötetään jotta mahdolliset mainosbotit eivät höykkäisi sivustollemme. Eli jos nimimerkkisi on vaikka Jouni, niin laita varmistuskenttään o. Lähetettyäsi kommentin voit 10 minuutin ajan muokata tai poistaa oman viestisi. Muokkaus tapahtuu klikkaamalla viestin kohdalla olevaa E -kirjainta ja poisto vastaavaa X -kirjainta. Uuden viestin voit lähettää vasta 20 minuutin kuluttua, ellei joku muu lähetä kommenttia ennen sitä.


[8.3.-18, 7:54]:

[7.2.-15, 9:24]:

Reeta [5.10.-14, 6:16]:Jos ette osaa, niin älkää käyttäkö -_- Tätä on helppo ja hauska käsitellä sekä kuvanmuokkaukset hoituu helposti tämän ohjeen avulla! Tänne on kirjottanut jotkut pikku ipanat jotka ei tajua mitään tuosta tekstistä ja yrittävät olla jotenkin kovia kun pelaa BF2 -_-

Saara [9.11.-13, 19:53]:Miten voi valita värin millä maalaa??Ja miten voi käyttää sivellintä?! EN OSAA TÄTÄ YHTÄÄ!! :(

Heikki [24.8.-13, 9:47]:Hei! Olen 78 v "vamhuusiän nuorukainen, mutta olen ihastunut Gimpiin ja aion opetella sitä. Olen iloinen, että voin kysellä joltakin viisaammalta. Tämmöinen aloittelijan opas on erittäin hyvä, joten kiitos siitä! HV

Belieber [8.11.-10, 13:40]:En osaa käyttää tätä ollenkaa, mut harjotus tekee mestarin :D
Justin Bieber, I LOVE U! <3

Joku [21.12.-09, 20:57]:Pelaaks BF2 useinki? :D

Mummeli [30.9.-09, 8:52]:Voi apua! En tajua miten saan ladattua suomenkielisenä GIMP:in???