GIMP Suomi • #gimp-suomi @ freenode

Alkeet osa II


By: JuhaK 28.01.2009 18:04
GIMP - yksinkertaisia kokeiluja kuvalla

Kaikki harrastus lähtee leikin tarpeesta ja uteliaisuudesta, ainakin itse väitän näin. Tästä syystä on hyvä aloittaa GIMP:in opiskelu kokeilemalla vapaasti, mitä kaikenlaista eksoottista eri suotimilla saa aikaan. Lopputulos ei tietenkään ole useimmiten nautittava, puhumattakaan realistisesta, mutta tarkoitus onkin nyt tässä vaiheessa vain kokeilla GIMP:in eri ominaisuuksia.

http://gimp-suomi.org/kuvat/palm.jpg
Kuva 1. Talvimaisema ja Palm-kämmentietokone (Kuva http://www.joutsi.com/gimp/gimp.html)

Avaa Gimp ja avaa sille tämä kyseinen kuva.

Perussuotimia

Gimpin parasta antia ovat suotimet, joissa saa kaikenlaisia ihmeellisiä efektejä ja suodattimia kuvaan. Suotimet toimivat erilaisia algoritmeilla siten, että ne käsittelevät jokaisen kuvassa olevan pikselin sen värin tai sijainnin mukaan. Paina hiiren kakkospainiketta kuvan päällä ja valitse Suotimet => Valo ja varjo ja kokeile sekä Lasitiilet- että linssiefekti-toimintoa. Tällä tavalla saadaan aikaan hyvinkin taiteellisia kuvia. Onneksi olkoon! Olet tehnyt ensimmäisen kuvamanipulaatiosi GIMP:illä.

Suotimet-valikko sijaitsee vaihtoehtoisesti kuvaikkunan (sen GIMP:in ikkunan, johon valokuvasi on avattu) yläpuolella.

Muista myös kuvaikkunan valikko Muokkaa => Kumoa tai Ctrl + Z, jolla saat kumottua juuri äsken tekemäsi manipulaation.

Huomio! Tallenna kaikki kuvat (eri nimellä kuin alkuperäiset) joita olet manipuloinut todisteeksi siitä että olet tehnyt tehtävät!

Tee myös seuraavat kuvamanipulaatiot:

”Suotimet”=>”Taiteelliset”=>”Kubismi”

”Suotimet=>”taiteelliset”=>”öljyväri”

”Suotimet”=>”Vääristymät”=>”Mosaiikki”

”Suotimet”=>”Valoefektit”=>”Heijastus”

Kaikenlaisia suotimia eli filttereitä on enemmän kuin mitä kukaan jaksaa kerralla kokeilla. Kaikki kuvankäsittelyn perustyökalut, kuten vaikkapa Paint Shop Prosta tai jopa MS Paintista tuttu ”Dropper”http://gimp-suomi.org/kuvat/poimi.jpg, jolla noukitaan värejä kuvasta ja kynähttp://gimp-suomi.org/kuvat/kyna.jpg, jolla voidaan piirtää täsmälleen samaa väriä kuin kuvasta noukittu väri on, löytyy työkaluikkunassa.

Kokeile myös suurennuslasiahttp://gimp-suomi.org/kuvat/suurennuslasi.jpg.

Huomio! Suurennuslasi ei todellisuudessa suurenna tai pienennä kuvan kokoa kuten myöhemmin opettelemamme "Skaalaa kuvaa"-toiminto tekee. Kuva siis säilyy suurennuslasia käyttäessä täsmälleen samanlaisena. Se vain "Zoomaa" kuvaa, jotta sen yksityiskohtia olisi helpompi manipuloida.

Gimpissä suurentamis-pienentämisoperaatio on vaivalloisempi kuin esimerkiksi Paint Shop Prossa. "Suurenna" tai "Pienennä"-toiminto ja napsauttamalla sitten hiiren vasemmalla napilla itse muokattavaa kuvaa. Paint Shop Prosta ja Photoshopista tuttu kätevä "vasen nappi suurentaa, oikea nappi pienentää" ei GIMP:illä toimi. Tosin on olemassa vielä näppäin "Ctrl" jota painamalla suurentamisoperaatio muuttuu pienentämisoperaatioksi ja päinvastoin, jos jatkuva ruksien laittaminen oikeisiin kohteisiin tuntuu liian vaivalloiselta.

Huomio: kuitenkin rullahiiren omistajat on huomioitu GIMP:issä. Pyöräyttämällä rullaa toiseen suuntaan saa kuvaa suurennettua, toiseen suuntaan pienennettyä.

http://gimp-suomi.org/kuvat/perustyokalut.jpg
Kuva 2. Gimpin perustyökalujen paletti. Punaisella värillä ympyröity "Värinpoiminta"-, "Zoomaus"- ja "Tuhri"-työkalut. Aktiivisena työkaluna on Suorakulmainen valinta, jonka ominaisuudet näkyvät kuvassa 2 olevan ikkunan alaosassa.


Kynän ja pensselin värit

varivaihto
http://gimp-suomi.org/kuvat/edusta-taustavari.jpg
Kuva 4. Työkaluikkunan edusta- ja taustavärit. Edustaväri (kuvassa musta) on se väri, millä kynähttp://gimp-suomi.org/kuvat/kyna.jpg tai pensselihttp://gimp-suomi.org/kuvat/pensseli.jpg piirtää. Taustaväri (kuvassa valkoinen) on esimerkiksi se, mikä tulee esille kun kumillahttp://gimp-suomi.org/kuvat/kumi.jpgpyyhitään kuvaa. Kuvan 4 oikeassa ylänurkassa oleva kaksoisnuoli on toiminto, jota napsauttamalla edustaväri ja taustaväri vaihtavat paikkansa. Vasemmassa alanurkassa olevat musta ja valkoinen neliö merkitsevät toimintoa, jota napsauttamalla edusta- ja taustavärit muuttuvat takaisin alkuperäisiin arvoihinsa, eli puhtaaseen mustaan ja valkoiseen. Edusta- ja taustavärejä saa vaihdeltua napsauttamalla hiirtä niiden päällä ja valitsemalla värikartasta haluttu väri.

Mitä eroa on kynällä ja pensselillä?

Peruskäyttäjälle vastaus on yleensä "ei mitään". Tarkalleen ottaen kynä piirtää kovaa piirtojälkeä, pensselin jälki on reunoista hiukan epätasaisempaa. Kuitenkaan käytännössä aloittelijan ei tarvitse tätä asiaa sen suuremmin pohtia.

Mielenkiintoinen efekti on myös työkalu ”Tuhri”http://gimp-suomi.org/kuvat/tuhri.jpg. Tällä työkalulla saadaan osia kuvasta ”vaurioituneiksi”. Viimeisellä työkalullahttp://gimp-suomi.org/kuvat/varjosta.jpg voi lisävalottaa liian tummia valokuvan kohtia tai varjostaa liian vaaleita. Kokeile sitäkin.

Kommentointi:
Nimimerkki:
Nimen toinen kirjain:
Viestisi:

Nimen toinen kirjain syötetään jotta mahdolliset mainosbotit eivät höykkäisi sivustollemme. Eli jos nimimerkkisi on vaikka Jouni, niin laita varmistuskenttään o. Lähetettyäsi kommentin voit 10 minuutin ajan muokata tai poistaa oman viestisi. Muokkaus tapahtuu klikkaamalla viestin kohdalla olevaa E -kirjainta ja poisto vastaavaa X -kirjainta. Uuden viestin voit lähettää vasta 20 minuutin kuluttua, ellei joku muu lähetä kommenttia ennen sitä.


Somebody [15.4.-11, 15:03]:Minulla on Gimp 2.6 ja olen opiskellut siitä jo aika paljon. En kuitenkaan tiedä miten Script-fu ladataan, vai onko se valmiina, kun lataa Gimpin?

[14.4.-10, 13:24]: