GIMP Suomi • #gimp-suomi @ freenode

Vanha TV -efekti


By: Peltzi 13.01.2010 13:45
Vanha TV -efekti

Kyselin tässä taannoin erinäisiltä foorumeilta, että mistä käyttämästäni efektistä tahdottaisi saada opas. Tätä äänestettiin jonkin verran; ei ehkä eniten, mutta katsoin tämän olevan opettavaisuudeltaan hyvä vaihtoehto. Opas sisältää nimittäin kanavien käsittelyä, minkä uskon aiheena olevan melkoisen vieras suurimmalle osalle gimpstereistä.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/tulos.png

Note: Otanpa tästä lähtien semmoisen linjauksen, että edellytän lukijoilta pohjatietona Opi GIMP -sarjan materiaalia. Jos jokin kohta ei meinaa aueta, niin tutustu ko. opassarjaan. Kiität minua vielä...

1. Avaa muokattava kuva

Itse käytän kuvaa, jota varten alunperin kehitin tämän efektin, eli Tri-P -logoa. Tarkemmin sanottuna vain osaa siitä, koska selainikkunan pikselit ovat arvokkaita, ja niitä pitää säästää. Jos itse tahdot käyttää jotain muuta kuvaa, niin suosittelen sellaista, jossa on voimakkaita kontrasteja ja teräviä reunoja.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/alkutilanne.png

2. Raidat

Elokuvissa ja peleissä kun esiintyy alkeellisemman asteen monitori, sen kuvassa näkyy raitoja. Ne ovat tietyllä tapaa ihan tyylikkäitä, joten ne kuuluvat tähän efektiin. Luo uusi taso ja täytä se Stripes -kuviolla (onnistuu näppärästi vedä-pudota -menetelmällä kuviovalikosta kuvaikkunaan). Luo vielä toinen taso, täytä se samalla kuviolla ja muuta nämä raidat valkoisiksi menemällä Värit -> Käänteinen. Valkoiset raidat siksi, että ne erottuvat mustaltakin taustalta hieman harmaina. Säädä tasojen peittävyyttä, jotta tulos on nätti. Tässä käytin mustille raidoille 73% ja valkoisille 9% peittävyyttä.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/raidat.png

3. Syrjäytyskartta

Tässäkin oppaassa käytetään syrjäytystä. Kyseisellä suotimella voi luoda monipuolisia efektejä, joten sen käyttöä ei voi opetella liian hyvin. Jos et vielä ymmärrä sen toimintaa, tutustu aiheeseen Opi GIMP opassarjan avulla.

Luo uusi taso. Teemme tälle tasolle syrjäytyskartan. Aloita luomalla siihen väriliuku pystysuunnassa mustasta valkoiseen. Tämän jälkeen käsittelemme kartan värikäyrillä.

Värit -> Käyrät

Vedä ensin käyrän kumpikin pää arvoon y=128. Tällä arvolla myöhemmin tehtävä syrjäytys ei vaikuta mitenkään, eli kutsuttakoon sitä vaikka nollatasoksi.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/kayrasuora.png

Sitten vaihda Käyrän tyyppi -kohtaan Vapaalla kädellä, jotta saadaan aikaan teräviä vääristymiä. Säätele sitten käyrää vastaavaan tapaan kuin alla näkyy.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/kayra.png

Syrjäytyskartan pitäisi nyt olla kutakuinkin tämän näköinen:

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/syrjaytys.png

Nimeä taso, jotta löydät sen helposti myöhemmin. Piilota se myös.

4. Syrjäyttäminen

Ja sitten itse syrjäytys. Valitse pohjakuvataso (voit myös työskennellä kopiolla, kuten minä). Ennen kuin ryntäät suodinvalikkoon, sinun on ensin tehtävä eräs juttu, nimittäin rajata syrjäytys vain punaiselle kanavalle. Teemme nimittäin syrjäytyksen eri arvoilla kullekin värikanavalle. Avaa Kanavaikkuna (oletuksena Tasoikkunan viereinen välilehti, jonka symbolina on http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/kanavasymboli.png. Ellei sitä löydy, mene Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat -> Kanavat).

Kaikkien kanavien pitäisi olla valittuna (Windowsissa merkitty sinisellä taustalla), eli kaikki muokkaukset tapahtuvat jokaisella kanavalla. Klikkaa vihreää, sinistä ja alfakanavaa, jotta kohta tehtävä syrjäytys koskisi vain punaista kanavaa.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/kanavat.png

Nyt mene Suotimet -> Määritä -> Syrjäytys (aiemmin Displace). Poista käytöstä Y-syrjäytys poistamalla rasti ao. ruudusta. Valitse X-syrjäytyskartaksi aiemmin luomasi syrjäytyskartta ja anna syrjäytysarvoksi jotain luokkaa 50. Reunan käyttäytyminen on Musta. Ok.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/syrjaytysikkuna.png

Vaikka esikatseluruudusta tämä ei ilmi käykään, niin syrjäytimme juuri pelkästään punaisen kanavan, ja kuvassa on havaittavissa punaisia vääristymiä. Nyt on vihreän kanavan vuoro, joten poista valinta punaiselta kanavalta ja valitse vihreä. Suorita syrjäytys kuten äsken, kuitenkin pienemmällä arvolla. Itse pienensin arvoa kahdella kymmenellä.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/vihrea.png

Tee vielä sama erikseen siniselle (poista valinta vihreästä, valitse sininen, syrjäytä edellistä vielä pienemmällä arvolla (itselläni 10)). Valmis.

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/valmis.png

Lopullinen tasorakenne vielä varmuuden vuoksi:

http://gimp-suomi.org/oppaat/badtv/tasot.png

Kiitosta

-ferçen

Kommentointi:
Nimimerkki:
Nimen toinen kirjain:
Viestisi:

Nimen toinen kirjain syötetään jotta mahdolliset mainosbotit eivät höykkäisi sivustollemme. Eli jos nimimerkkisi on vaikka Jouni, niin laita varmistuskenttään o. Lähetettyäsi kommentin voit 10 minuutin ajan muokata tai poistaa oman viestisi. Muokkaus tapahtuu klikkaamalla viestin kohdalla olevaa E -kirjainta ja poisto vastaavaa X -kirjainta. Uuden viestin voit lähettää vasta 20 minuutin kuluttua, ellei joku muu lähetä kommenttia ennen sitä.


hasu hasu paha nasu [30.11.-17, 12:57]:erittäin avulias

vieras [22.5.-17, 11:39]:jee

Koululainen2000 [27.4.-13, 7:30]:haluaisin ladata tän gimpin mun koneeseen mut tä on nii vanha et se varmaa suurinpiirtein räjähtää heti jos siihe lataa jotain...=( ja en saa uutta konet niinku ennen ku tää menee rikki enkä varmaa sillonkaa.....

Ripetsu [21.12.-11, 16:16]:Kiva opas! :)

New Era [17.12.-10, 14:51]:Ihan mukava opas.
Voisitko laittaa tänne gimp suomeen jotain muita oppaita

Aleksi__ [15.9.-10, 18:36]:Mistä noi stripe-kuviot saa?

JuhaK [17.1.-10, 21:45]:Kerassaan hienoa jälkeä. Tätä voisi kokeilla jossain välissä. Tulisivat syrjäytys ja kanavat pikkasen tutummiksi.

Sulo [13.1.-10, 21:17]:Kiitos!